NOS NieuwsAangepast

Kabinet 'welwillend' als Oekraïne wapensteun vraagt, F-35's naar Bulgarije

Als Oekraïne Nederland vraagt om de levering van defensieve wapens dan zal het kabinet daar welwillend naar kijken. Dat heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken gezegd in de Tweede Kamer. Nederland is al bezig met het oprichten van een cyberteam om het land te helpen bij cyberaanvallen zoals die van vorige week.

Daarnaast stelt defensie twee F-35 jachtvliegtuigen beschikbaar voor de NAVO. Die gaan in april en mei vanuit Bulgarije opereren. De F-35's zullen zogeheten Quick Reaction Alert-taken uitvoeren om onbekende vliegtuigen boven het NAVO-verdragsgebied te onderscheppen.

Hoekstra gaat maandag met zijn Europese collega's praten over de troepenopbouw rond Oekraïne door Rusland. Doel is met een gezamenlijk sanctiepakket te komen voor als Rusland het land binnenvalt. Morgen is er ook weer overleg tussen de VS en Rusland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken ontmoet in Genève zijn ambtgenoot Lavrov.

Sancties moeten een inval voor Poetin heel duur maken.

D66-Kamerlid Sjoerdsma

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de sancties "een inval voor Poetin heel duur maken", zoals D66-Kamerlid Sjoerdsma het zei. Rusland zou dan afgesloten moeten worden van het internationale bankensysteem Swift en het gasleidingproject Nord Stream 2 zou wat betreft een meerderheid van de Kamer niet in gebruik genomen moeten worden.

Hoekstra wilde nog niet op het sanctiepakket vooruitlopen, maar sluit het dichthouden van Nord Stream 2 niet bij voorbaat uit. Eenvoudig is dat niet, zegt hij.

"Veertig procent van het Europees gas komt uit Rusland, dat vervang je niet zomaar even", zei Hoekstra. "En dat is buitengewoon ongemakkelijk als je kritiek hebt op een land vanwege de troepenbewegingen en de agressieve taal die wordt uitgeslagen."

Het zal overigens niet meevallen om alle EU-landen achter hetzelfde sanctiepakket te krijgen, voorziet Hoekstra. Niet alle landen denken hetzelfde over de agressieve houding van Rusland en wat daar tegen gedaan moet worden. Economische sancties, zoals een blokkade van het bankensysteem, kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor de economie van EU-landen zelf.

De NAVO maakt zich grote zorgen over de Russische troepenopbouw aan de grens van Oekraïne. Maar volgens Poetin zit de NAVO zelf fout. Hoe kijkt hij naar Oost-Europa?

Ook in de Kamer zitten niet alle fracties op een lijn. SP-Kamerlid Van Dijk toonde begrip voor de uitspraken van de Russische president Poetin die vindt dat er te veel NAVO-landen dicht bij zijn grenzen komen. "De NAVO is naar het oosten opgeschoven, dat is een feit", zei Van Dijk.

Dat schoot D66-Kamerlid Sjoerdsma, door Rusland wegens zijn kritiek op een zwarte lijst gezet, in het verkeerde keelgat. "Dat zijn teksten die je op de Russische propagandazender RT hoort, en niet aan de linkerkant van de Tweede Kamer zou moeten horen."

Overigens vinden de meeste fracties het niet verstandig om Oekraïne op dit moment toe te laten treden tot de NAVO, al vinden ze dat het land er vooral zelf over gaat. Gisteren kondigde premier Rutte aan dat hij en Hoekstra binnenkort een bezoek zullen brengen aan Oekraïne om daar met de regering te praten over de situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl