NOS SportAangepast

Van de Zandschulp probleemloos door, oudgediende Murray straalt weer op de baan

Botic van de Zandschulp is zonder veel problemen door naar de tweede ronde van de Australian Open. Hij versloeg de Duitser Jan-Lennard Struff in drie sets: 6-4, 6-3, 6-2. Struff staat 52ste op de wereldranglijst, vijf plekken hoger dan Van de Zandschulp.

Het is nu al de beste prestatie van Van de Zandschulp op het Australische grandslamtoernooi. Vorig jaar deed hij voor het eerst mee, maar toen werd hij al in de eerste ronde uitgeschakeld. Van de Zandschulp speelt in de volgende ronde tegen de Franse veteraan Richard Gasquet, die op de 81ste plek op de wereldranglijst staat.

Van de Zandschulp voor het eerst in carrière naar tweede ronde Australian Open

"Ik had wat moeite om erin te komen, maar dat komt ook omdat hij constant voluit gaat en de punten kort probeert te houden", aldus Van de Zandschulp over zijn start in Melbourne. "Nadat ik de eerste set had gewonnen, liep ik er na één moeilijke servicegame redelijk vlotjes doorheen. Hij hielp me daar ook wel bij."

Struff maakte liefst 39 onnodige fouten, de Veenendaler 30.

Van de Zandschulp maakte in september nog furore op de US Open. De hoogstgeplaatste Nederlandse tennisser wist in New York de kwartfinales te halen, maar daarin moest hij in vier sets zijn meerdere erkennen in de Rus Daniil Medvedev, die uiteindelijk het toernooi won.

Botic van de Zandschulp

Maandag bereikte Tallon Griekspoor al de tweede ronde in Melbourne. Hij versloeg de Italiaan Fabio Fognini in drie sets. Griekspoor treft in de tweede ronde de als negentiende geplaatste Spanjaard Pablo Carreno-Busta.

Murray weer terug

Oudgediende Andy Murray (34) boekte in de eerste ronde een knappe zege op Nikoloz Basilasjvili, de nummer 23 van de wereld (6-1, 3-6, 6-4, 6-7, 6-4).

Voormalig nummer een Murray is na veel blessureleed bezig aan zijn tweede leven als proftennisser en werd met een wildcard toegelaten tot het hoofdtoernooi. In 2020 (bekkenblessure) en 2021 (corona) kwam het er niet van, maar nu stond de vijfvoudig finalist weer eens te schitteren op de baan.

Door de spannende vijfsetter te winnen, staat Murray virtueel weer in de mondiale tophonderd.

Daniil Medvedev, bij afwezigheid van Novak Djokovic de hoogst geplaatste speler bij de mannen, haalde op zijn beurt probleemloos de tweede ronde. De verliezend finalist van vorig jaar won met 6-1, 6-4, 7-6 van de Zwitser Henri Laaksonen.

Medvedev kende een succesvol, maar ook druk 2021 dat hij afsloot met winst van de Davis Cup. "Daardoor had ik maar twee weken rust. Het was een kwestie van mijn lichaam weer in vorm te krijgen en weer fris in mijn hoofd te worden. Ik wil het beter doen dan vorig jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl