Duizenden mensen lopen mee in de fakkeltocht om respect vanuit de landelijke politiek te eisen voor de provincie Groningen
NOS NieuwsAangepast

Duizenden Groningers betogen in fakkeloptocht tegen gaswinning

In Groningen hebben duizenden mensen in een fakkeltocht geprotesteerd tegen de plannen om meer gas te winnen. Volgens de gemeente en politie ging het om tussen de 8000 en 10.000 mensen.

De Groningers zijn vooral gefrustreerd dat ze volgens hen niet serieus worden genomen door Den Haag. De tocht begon rond 19.30 uur op de Vismarkt, die al gauw helemaal vol stond met mensen. Daarna liepen de deelnemers aan de fakkeltocht door de binnenstad. Ze eindigden weer op de Vismarkt, waar ze hun fakkels doofden.

Gisteren stelde staatssecretaris Vijlbrief voor Mijnbouw nog eens 250 miljoen euro beschikbaar voor compensatie van gedupeerden in het aardbevingsgebied. Maar veel inwoners vinden dat onvoldoende om het vertrouwen te herstellen.

Ook de gang van zaken rond de aanvraag van subsidie voor de verbetering van woningen leidde tot verontwaardiging. Mensen stonden er uren voor in de rij en de subsidiepot was snel leeg.

Daarnaast leeft er ook veel woede over het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om de kinderhartchirurgie te concentreren in Rotterdam en Utrecht en weg te halen uit onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het Groningse ziekenhuis kondigde al aan dit besluit te willen aanvechten.

Deelnemers aan het fakkelprotest leggen uit waarom ze meelopen:

'Het gaat om mijn toekomst, straks stort heel Groningen in'

Onder anderen Freek de Jonge, Lilianne Ploumen en Lilian Marijnissen liepen mee met de tocht. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de tocht rustig verlopen en was het slechts op één plek iets rumoeriger omdat daar tientallen tractoren stonden opgesteld die toeterden.

De woordvoerder bevestigt dat het druk was op de Vismarkt bij het vertrek van de tocht. "Maar als het echt te gek zou worden, hadden we mensen aangesproken." Volgens haar werd door het overgrote deel van de deelnemers genoeg afstand gehouden. Ook droegen sommigen mondkapjes.

De deelnemers aan het protest willen respect voor Groningen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl