AFP
NOS Nieuws

Twee ton boete voor slotenmaker die tot 2200 euro vroeg voor paar minuten werk

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het bedrijf KeyService Nederland/Plumberservice een boete opgelegd wegens misleidende en agressieve praktijken. Het bedrijf uit Helmond bood online slotenmakersdiensten aan, waarbij consumenten dachten in zee te gaan met een lokale slotenmaker. Ook deed KeyService alsof het de slotenmakers die het inschakelde controleerde op kwaliteit. Verder stonden er positieve neprecensies op de sites van het bedrijf.

Klanten die zichzelf hadden buitengesloten kregen van tevoren geen prijsopgave, maar werden achteraf soms onder druk gezet om de hoge rekening meteen te betalen. Het ging volgens de ACM om tot wel 2200 euro voor enkele minuten werk. Het bedrijf krijgt een boete van 200.000 euro, de bestuurder een van 50.000 euro.

'Misbruik van spoedsituaties'

"Als je jezelf hebt buitengesloten, ga je op zoek naar een betrouwbaar bedrijf dat je kan helpen", zegt Cateautje Hijmans van den Bergh van de ACM. "Juist in zulke situaties moeten consumenten kunnen vertrouwen op de diensten van een slotenmaker. Dit bedrijf maakte daar misbruik van door zich anders voor te doen, achteraf hoge rekeningen te presenteren en consumenten onder druk te zetten."

De ACM is bezig met een bredere aanpak van malafide slotenmakers. Volgens de ACM komen consumenten in een noodsituatie vaak uit bij een partij die slecht werk levert, veel geld rekent en soms agressief te werk gaat.

Na overleg met de ACM heeft Google advertenties van onbetrouwbare slotenmakers verwijderd. Ook heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland de registratie van onbetrouwbare partijen gecontroleerd en geschrapt, waardoor hun sites niet meer te vinden zijn. Verder zijn er telefoonnummers van malafide partijen geblokkeerd. Daarbij is samengewerkt met de politie, buitenlandse toezichthouders, fraudeteams van banken en de brancheorganisatie van slotenmakers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl