ANP

Door de coronapandemie kan het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) al bijna twee jaar geen paarden keuren buiten Europa. Dat zegt directeur Marijke Akkerman van het KFPS aan de vooravond van de hengstenkeuring, waar Friese paarden een vermelding in het stamboek kunnen bemachtigen.

Volgens Akkerman gaat het om honderden paarden die nu niet in aanmerking komen voor een dekbrevet. De inspecteurs van het stamboek kunnen er simpelweg niet naartoe.

In Europa kan de auto nog gebruikt worden om naar de verschillende fokkers toe te gaan, maar verder komen de inspecteurs niet. Ze lopen onder meer het risico dat ze niet terug kunnen vliegen, vanwege de coronacrisis.

Het stamboek doet online wel wat mogelijk is. Maar om de paarden echt te kunnen beoordelen, moeten de inspecteurs de dieren in levenden lijve zien. De jaarlijkse Hengstenkeuring is dit jaar desondanks online. Morgen, vrijdag en zaterdag worden zo'n honderd jonge hengsten gekeurd, meldt het KFPS.

Toch op het vliegtuig

Directeur Akkerman is wel van plan om binnenkort verschillende inspecteurs toch op het vliegtuig te zetten naar Amerika, waar alleen al zo'n 200 paarden gekeurd moeten worden. Het is onduidelijk of er verder iets mogelijk is.

Een bezoek dit jaar aan Australië en Nieuw-Zeeland zit er voor KFPS-inspecteurs niet in. Deze landen hanteren een heel streng coronabeleid, schrijft Omrop Fryslân.

Dat er niet gekeurd kan worden, is niet alleen belangrijk voor de uitbreiding van het stamboek. Ook de motivatie bij de inspecteurs en de fokkers lijdt eronder, zegt Akkerman.

STER reclame