NOS Sport

Einde carrière voor Uchimura (33), beschouwd als de beste turner aller tijden

Kohei Uchimura heeft een punt gezet achter zijn carrière. Met tien wereldtitels en zeven olympische medailles wordt de 33-jarige Japanner beschouwd als beste turner aller tijden.

Drievoudig olympisch kampioen Uchimura had afgelopen zomer op de Spelen in eigen land de kroon op het werk willen zetten. Maar net als Epke Zonderland haalde hij de finale op de rekstok niet, nadat hij zich eerder voor de meerkamp al had afgemeld.

Turner Uchimura laat zien waarom hij 'King Kohei' wordt genoemd

Afgelopen najaar werd hij zesde op de rekstok tijdens het WK in zijn geboortestad Kakyushu, de laatste leer dat Uchimura in actie kwam. "Dit is mijn geboorteplaats. Ik kon de warmte van de toeschouwers voelen. Het voelde alsof ze de hele tijd op me hadden gewacht. Het gevoel had ik nooit eerder meegemaakt."

Uchimura won in 2012 en 2016 olympisch goud op de meerkamp en zes jaar geleden maakte hij ook deel uit van het Japanse team dat in Rio de Janeiro de landenwedstrijd won. Hij kreeg ook viermaal olympisch zilver en zes keer WK-zilver omgehangen.

Tien jaar wereldtop

Tien jaar lang was Uchimura de absolute wereldtop, al moest hij op de WK's van 2013, 2014 en 2018 zijn meerdere erkennen in Zonderland. Uchimura moest toen genoegen nemen met respectievelijk brons en twee keer zilver.

Kohei Uchimura

De laatste jaren kampte 'King Kohei' steeds vaker met fysieke problemen. Zijn management bracht nu het nieuws naar buiten dat hij per direct stopt, vrijdag licht de turner zelf zijn beslissing toe op een persconferentie.

NOS-verslaggever Edwin Cornelissen maakte van dichtbij mee hoe Uchimura het turnen een lange periode regeerde:

Kohei Uchimura wordt beschouwd als beste turner aller tijden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl