René Wolff, hier met Elis Ligtlee, was tijdens de Olympische Spelen de bondscoach van de baanwielrenners ANP

René Wolff keert per 1 februari terug als bondscoach van de baansprinters. De Duitser is de opvolger van Hugo Haak, die onlangs aangaf op te stappen.

Wolff bekleedde van januari 2010 tot en met april 2017 dezelfde functie. De afgelopen jaren was hij in dienst bij de wielerbond van Nieuw-Zeeland. Tegelijkertijd boekte Haak veel succes met de Nederlandse baansprinters.

Hij haalde met zijn renners maar liefst 26 internationale titels, waaronder drie olympische. "Ik vind het een eer het werk van Hugo voort te zetten", zegt Wolff over zijn terugkeer. "Het is een uitdaging met deze groep toe te werken naar de Spelen van Parijs in 2024."

Onverwacht vertrek Haak

Het vertrek van Haak kwam in november als een grote verrassing. Hij was uiterst succesvol: onder zijn leiding zijn de teamsprinters (mannen) al jaren ongeslagen.

Op de Spelen in Tokio was ook de individuele sprintfinale waarin twee pupillen van Haak, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, om het goud streden indrukwekkend. Bovendien loodste Haak Shanne Braspennincx naar een verrassende keirintitel.

Hugo Haak werd op het Sportgala 2021 verkozen tot coach van het jaar ANP

De KNWU had in september dan ook meer dan genoeg redenen om zijn contract te verlengen tot de volgende Spelen. Haak liet echter weten zich niet meer volledig in te kunnen zetten in zijn rol als bondscoach. "Op het niveau waarop wij presteren kun je niet twijfelen aan of je er honderd procent in staat of niet", zei hij bij zijn vertrek.

De eerste test voor de teruggekeerde Wolff volgt in augustus, als de baanwielrenners op het EK in München actief zullen zijn.

Tijdens zijn eerste periode als bondscoach zochten we Wolff op (in 2015) en vertelde hij over zijn werkwijze.

Terug naar 2015: zo ging bondscoach Wolff in zijn eerste periode te werk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame