NOS Sport

Djokovic dankbaar voor uitspraak rechter, maar kous is nog niet helemaal af

Rechter geeft Djokovic gelijk, Servische fans de straat op

Novak Djokovic mag toch Australië binnen en kan dus zijn titel op de Australian Open verdedigen. Eerder werd zijn visum bij aankomst in Melbourne ingetrokken, maar de rechter draait die beslissing nu terug.

Rechter Anthony Kelly heeft na zijn uitspraak onmiddellijke vrijlating bevolen voor de nummer 1 van de tenniswereld. Djokovic werd sinds vorige week donderdag in een hotel in Melbourne vastgehouden waar hij, volgens zijn familie, onder sobere omstandigheden het proces afwachtte.

De tennisser zegt op twitter dankbaar te zijn voor de uitspraak van de rechter. "Ondanks alles wat er gebeurd is zal ik blijven en meedoen aan de Australian Open. Daar focus ik me op."

Volgens Kelly heeft de regering onredelijk gehandeld bij het intrekken van het visum van Djokovic. De Serviër zou namelijk te weinig tijd hebben gekregen om zich goed te verweren.

Bevoegdheid minister tot uitzetting

De advocaat van de Australische regering liet weten dat de minister van Immigratie, Alex Hawke, overweegt om zich te beroepen op zijn persoonlijke bevoegdheid tot uitzetting. Dat zou betekenen dat Djokovic drie jaar lang Australië niet mag binnen komen.

De minister heeft besloten om er vandaag nog geen gebruik van te maken, maar kan er morgen of later nog op terugkomen

Eerder uitte rechter Kelly zijn zorgen over de behandeling van Djokovic op het vliegveld. Volgens hem had de tennisser een medische vrijstelling gekregen van een onafhankelijk deskundigenpanel dat door de staat Victoria was opgericht.

"Het punt waar ik enigszins geïrriteerd over ben: wat had deze man nog meer kunnen doen?", zei Kelly.

Coronabesmetting

Djokovic dacht op basis van een coronabesmetting, die op 16 december in Servië werd geregistreerd, aan de voorwaarden voor een medische vrijstelling te hebben voldaan en zonder vaccinatiebewijs Australië in te mogen.

Het opmerkelijke is dat Djokovic rondom deze registratiedatum nog bij tal van openbare evenementen is gezien, zoals bij de uitreiking van zijn eigen postzegel, een ceremonie van de Servische tennisbond en een fotoshoot met de Franse sportkrant L'Equipe.

Op 30 december ontving Djokovic vervolgens een brief van het hoofd van de medische dienst van de Australische tennisbond, waarin stond dat hij een "medische uitzondering van coronavaccinatie" had, op basis van het feit dat hij recent hersteld was van een infectie.

Kort voordat Djokovic' beroepschrift openbaar werd, kwam naar buiten dat de Australische tennisbond spelers foutief geïnformeerd had dat een eerdere besmetting reden voor medische vrijstelling is. Dit ondanks het feit dat het ministerie van Volksgezondheid van Australië de tennisbond tot tweemaal toe te kennen had gegeven dat dit niet het geval was.

Novak Djokovic vorige week op de luchthaven van Melbourne, vlak nadat hij is geland

Craig Tiley, de directeur van de Australian Open en de Australische tennisbond, zag afgelopen weekend een opeenstapeling van verkeerde informatievoorziening als grootste boosdoener voor de hele situatie.

"Ik ga geen schuldigen aanwijzen, omdat er veel tegenstrijdige informatie naar buiten is gekomen", aldus Tiley.

Volgens de toernooidirecteur hebben 26 personen een aanvraag voor een medische vrijstelling ingediend en zijn er drie daarvan gehonoreerd. Naast Djokovic kregen ook dubbelspeelster Renata Voracova en een tennisofficial een goedkeuring.

De tennisster en de official kwamen opvallend genoeg in een eerder stadium wel Australië binnen, maar zagen na alle ophef rondom Djokovic alsnog hun visa worden ingetrokken. Beiden hebben het land inmiddels verlaten.

Djokovic mag zoals het er nu uitziet dus wel meedoen aan de Australian Open, die op maandag 17 januari begint. Daar maakt hij kans op zijn 21ste grand slam-titel en daarmee zou hij de nieuwe mannelijke wereldrecordhouder worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl