1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS Nieuws

Baby die verdween in chaos luchthaven Kabul herenigd met familie

De baby die vermist was nadat hij in de chaos op het vliegveld van Kabul op 19 augustus aan een Amerikaanse militair was afgestaan, is terecht. Dat meldt persbureau Reuters.

Het jongetje bleek eind november te zijn meegenomen door een 29-jarige taxichauffeur genaamd Hamid Safi, die hem op het vliegveld had gevonden en niet wilde afstaan. Na meer dan zeven weken onderhandelen en zelfs een korte detentie door de Taliban-politie, gaf Safi het kind eindelijk terug aan familieleden die nog in Kabul wonen.

De ouders van het kind vermoedden eerder dat hun zoon Sohail Ahmadi naar de VS was geëvacueerd. Zijzelf zijn wel al naar Amerika vertrokken, samen met hun andere kinderen. De bedoeling is dat Sohail met hen in de VS herenigd wordt.

Sohails ouders, Mirza Ali Ahmadi (35) en zijn vrouw Suraya (32), waren na de machtsovername door de Taliban naar de luchthaven gegaan in de hoop het land te kunnen ontvluchten. Buiten de poorten verzamelden zich tienduizenden andere wanhopige Afghanen.

Opa was erg blij om zijn kleinzoon weer te zien:

Kwijtraakte baby in chaos luchthaven Kabul is herenigd met familie

Zoon grootste wens

Vanwege de chaos die ontstond overhandigde de vader de destijds twee maanden oude Sohail aan een Amerikaanse militair zodat het kind niet verpletterd zou worden.

Mirza Ali was in de veronderstelling dat hij zijn kind terug zou krijgen als hij het vliegveld zou binnenkomen. Maar toen hij en zijn gezin eenmaal binnen waren, was baby Sohail nergens te bekennen. Mirza Ali vroeg iedereen die hij tegenkwam waar zijn kind was. Hij kreeg te horen dat kinderen naar een afgezonderde plek binnen de luchthaven werden gebracht. Maar toen ze daar aankwamen was die plek leeg.

Reuters
Taxichauffeur Safi huilt op het moment dat hij Sohail overhandigt aan zijn opa

Op dezelfde dag was Safi ook op de luchthaven van Kabul om een lift te geven aan de familie van zijn broer, die ook het land wilde verlaten. De taxichauffeur zegt dat hij Sohail alleen en huilend op de grond aantrof. Toen het hem niet gelukt was om de ouders van de baby te vinden, besloot Safi de baby mee naar huis te nemen. Safi heeft zelf drie dochters en zei dat zijn moeders grootste wens voor ze stierf was dat hij een zoon zou krijgen.

Tegen Reuters vertelde hij: "Ik hou van deze baby. Als zijn familie wordt gevonden, zal ik hem aan hen geven. Zo niet, dan zal ik hem zelf opvoeden". Safi noemde de baby Mohammad Abed en plaatste foto's van zijn eigen kinderen en Sohail samen op zijn Facebook-pagina.

Hierop herkenden Safi's buren de vermiste baby, omdat ze foto's van Sohail uit een eerder vertaald Reuters-artikel hadden gezien. De ouders van Sohail lieten familieleden die nog in Afghanistan verbleven contact zoeken met taxichauffeur Safi. Hij kreeg een geslacht schaap, enkele kilo's walnoten en kleding aangeboden, maar wilde het kind niet zomaar afstaan.

Hij wilde namelijk eerst ook uit Afghanistan worden geëvacueerd, net als zijn broer. Een poging van de familie van Sohail om hem via hulp van het Rode Kruis terug te krijgen, mislukte ook. Daarop deden ze aangifte bij de lokale Taliban-politie van ontvoering. Safi werd even opgepakt, ontkende dat het om een ontvoering ging. Hij zei dat hij alleen maar de zorg voor de baby op zich had genomen.

Ruim 800 euro

Uiteindelijk werd een regeling getroffen waarbij de familie van Sohail ruim 800 euro betaalde voor de vijf maanden waarin hij hun zoon verzorgd heeft. Volgens de Taliban is Sohail zaterdag overhandigd aan zijn familie in Kabul. "We moeten de baby terug naar zijn vader en moeder brengen. Dit is mijn enige verantwoordelijkheid', zei zijn grootvader. "Mijn wens is dat hij naar hen terugkeert."

Sohails ouders hebben zich na hun evacuatie nu gevestigd in de Amerikaanse staat Michigan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl