Peter Bogdanovich bij een première van een Hollywoodfilm in 2010 AFP

De Amerikaanse filmregisseur Peter Bogdanovich is op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn dochter Antonia zegt dat hij een natuurlijke dood is gestorven.

De regisseur behoorde tot een generatie filmmakers die later 'New Hollywood' is genoemd, naar makers uit de jaren 60 en 70 die Hollywoodfilms op een nieuwe en eigenzinnige manier benaderden.

Zijn bekendste werken zijn de klassiekers Paper Moon en The Last Picture Show, een drama uit 1971 over de levens van jongeren in een gehucht in Texas. The Last Picture Show won drie Oscars, drie BAFTA's (de Britse filmprijzen) en een Golden Globe.

Turbulent leven

Bogdanovich, geboren in 1939, was de zoon van een Servische vader en een Oostenrijkse moeder die naar de VS waren geëmigreerd. Hij groeide op in New York, waar hij ook zijn carrière in de filmwereld begon. Hij speelde kleine rollen in theater- en televisieproducties, schreef filmrecensies en stelde filmprogramma's samen voor het Museum of Modern Art (MoMa) in New York.

De trailer van Paper Moon:

Later vertrok Bogdanovich naar Los Angeles om zelf films te maken. Die werden in eerste instantie lovend ontvangen, maar in de jaren na het succes van zijn eerste films verloor Bogdanovich aan populariteit in Hollywood. De film- en theaterproducties die hij na The Last Picture Show maakt werden door recensenten bekritiseerd en zelfs bespot, schrijft The New York Times.

Ook was er veel te doen over het turbulente leven van de regisseur. In 1988 trouwde hij met Louise Stratten, de jongere zus van Playboy-model Dorothy Stratten, die na een affaire met Bogdanovich was doodgeschoten door haar man Paul Snider. Bogdanovich was 29 jaar ouder dan Louise Stratten.

Gelogeerd bij Tarantino

In de jaren 90 was Bogdanovich failliet; hij zou nog een enige tijd hebben gelogeerd bij de toen opkomende regisseur Quentin Tarantino.

In een interview uit 2002 met The New York Times zei Bogdanovich niet bitter te zijn over het verloop van zijn carrière. "Succes hebben is erg moeilijk. Niemand bereidt je erop voor."

STER reclame