NOS Nieuws

OM: terreurverdachten Eindhoven spraken over ontvoeren en onthoofden politici

De acht mannen uit Eindhoven die verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, spraken over het vermoorden van onder anderen Mark Rutte en Geert Wilders, zegt het Openbaar Ministerie.

Ze wilden de politici "door de kop poppen" of "ontvoeren en onthoofden tijdens een livestream". Dat zei de officier van justitie tijdens de eerste voorbereidende zitting in de zaak in de rechtbank Rotterdam. PVV-leider Wilders was het eerste deel van de zitting aanwezig.

De mannen, tussen de 20 en 31 jaar, zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS. Ze worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf en deelname aan een terroristische organisatie.

Volgens het OM bekeken ze regelmatig samen IS-filmpjes en instructievideo's over het maken van wapens en bommen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden. Ook waren er geen concrete plannen of datums voor een aanslag, zei de officier.

'Hele foute grappen'

De verdachten ontkennen met klem. Volgens hen waren het slechts foute en slechte grappen van een groep bekenden die samen aan sport deden in een garagebox in Eindhoven. Advocaat Peter Plasman, die twee verdachten bijstaat, zegt dat er geen sprake is van terrorisme. "Het gaat om de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid om walgelijke filmpjes te mogen bekijken en hele foute grappen te maken."

Advocaat Bart Nooitgedagt, die de 31-jarige tweelingbroers Hasan A. en Huseyin A. bijstaat, voegt toe dat zijn cliënten "zich in deze strafzaak niet verweren voor iets wat ze hebben gedaan, maar wat volgens het Openbaar Ministerie had kunnen gebeuren".

Het onderzoek begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De verdachten zitten sinds die tijd in voorlopige hechtenis. De rechtbank beslist volgende week of dat zo blijft. De volgende zitting is op 18 maart, dan zal de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden. Een negende verdachte werd eerder vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl