NOS Sport

Servië veroordeelt 'kruisiging', Nadal noemt het 'een eigen keuze' van Djokovic

Uitzetting. Gevangenschap. Zelfs de kruisiging van Jezus Christus wordt erbij gehaald. In Servië is men in rep en roer over de manier waarop toptennisser Novak Djokovic behandeld wordt door de Australische instanties.

De Servische tennisser is namelijk de toegang geweigerd tot Australië, omdat zijn visum als ongeldig is bestempeld.

Hij kon bij aankomst in het land geen goede reden geven waarom hij niet is gevaccineerd, nadat hij eerder had aangegeven op basis van een medische uitzondering deel te kunnen nemen aan de Australian Open.

Moeder Djokovic: 'Ze houden Novak vast als een gevangene. Onmenselijk'

Sommigen vermoeden dat de groteske termen verband houden met de komende verkiezingen in Servië, want de politiek laat zich bepaald niet ongemoeid. Zo heeft de president van het Balkanland, Aleksandar Vucic, de ambassadeur van Australië bij zich geroepen, mede omdat Djokovic in een "berucht hotel voor vluchtelingen" zou worden vastgehouden.

De ouders van Djokovic trokken op een speciaal ingelaste persconferentie fel van leer. Hun zoon is een symbool van de vrije wereld en een aanval op hem is een aanval op Servië. "Novak is Servië en Servië is Novak", zei Srdjan Djokovic.

'Geen contact met hem'

"Ze mishandelen Novak dus mishandelen ze Servië. Ze moeten zich schamen. De gehele vrije wereld zou zich achter Servië moeten scharen", vervolgde de tirade, die door het persagentschap AP is opgetekend. "Ze hebben Jezus gekruisigd en nu proberen ze Novak op dezelfde manier te kruisigen."

De moeder van Djokovic, Dijana, voegde eraan toe: "Niemand verdient zo'n behandeling en zeker niet degene die dat toernooi negen keer heeft gewonnen. En dan stoppen ze hem in een vies hotel en laten hem urenlang wachten in hopeloze omstandigheden. We hebben geen contact met hem."

  • EPA
    Serviërs in Australië steunen Novak Djokovic
  • Reuters
    Een vrouw vraagt om de vrijlating van Djokovic
  • EPA
    Serviërs in Australië bij het hotel waar Djokovic in quarantaine zit

Waar Djokovic in zijn thuisland Servië op veel bijval kan rekenen. zijn de reacties in de tenniswereld minder begripvol. Oud-tennisser Paul Haarhuis vindt vooral de uitspraken van de vader van Djokovic verbazingwekkend.

"Djokovic zelf heeft in zekere zin niks raars gedaan. Zijn vader is dan weer niet goed wijs. Dat hij heeft opgeroepen om te lopen rellen. Dat zijn bijna Trump-achtige taferelen en dan ben je echt een malloot. Als je dat vergelijkt met de ouders van Rafael Nadal of Roger Federer, die heb ik nooit op zo'n uitspraak kunnen betrappen."

Nadal: 'Hij heeft eigen keuzes gemaakt'

Nadal denkt dat Djokovic de situatie waarin hij verkeert had kunnen voorkomen. "Als hij had gewild, had hij zonder problemen hier in Australië kunnen spelen", zei de Spanjaard na zijn eerste partij op het ATP-toernooi van Melbourne. "Hij heeft zijn eigen keuzes gemaakt en iedereen is daar natuurlijk vrij in. Maar daar zijn wel wat consequenties aan verbonden."

"De wereld heeft genoeg geleden om gewoon de regels te volgen. Ik begrijp dat de mensen in Australië heel gefrustreerd zijn. Ze zijn door veel harde lockdowns gegaan en heel veel mensen konden niet naar huis."

Nadal over Djokovic: 'Hij heeft zijn eigen keuze gemaakt'

"De afgelopen twee jaar zijn veel mensen overleden en volgens mij is het vaccin de enige manier om deze pandemie te stoppen. Ik geloof in de mensen die verstand hebben van medicijnen. Als zij zeggen dat we gevaccineerd moeten worden, dan moeten we dat doen."

Nadal is zelf twee keer gevaccineerd. De Spanjaard raakte in december besmet het coronavirus, nadat hij positief had getest na een demonstratietoernooi in Abu Dhabi. Zijn deelname aan de Australian Open leek even in gevaar te komen, maar Nadal is inmiddels volledig hersteld.

Geen belemmering voor ATP Rotterdam

Richard Krajicek, oud-tennisser en directeur van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam, is terughoudend in zijn oordeel. "Er zijn regels die worden bepaald door de overheid. Daar moet je je als organisator aan houden", aldus Krajicek. "Mijn persoonlijke mening is daarin niet relevant, het gaat om overheidsbeleid."

Over de medische uitzondering die Djokovic' deelname aan de Australian Open mogelijk moet maken, is nog veel onduidelijk. "Het lijkt erop dat er sprake is van een misverstand tussen speler, organisatie en overheid", zegt Krajicek. "Maar we kennen niet alle ins en outs. Het is dus lastig daarop in te gaan of iets van te vinden."

Djokovic moet in de toekomst mogelijk meer toernooien aan zich voorbij laten gaan als hij geen vaccinatiebewijs kan laten zien. Toernooidirecteur Krajicek hoeft zich over een een eventuele deelname van publiekstrekker Djokovic nog geen zorgen te maken. "Volgens de huidige regels van de Nederlandse overheid kan het hier wel."

Donderdag staat Djokovic voor de Australische rechter, om uitzetting uit het land te voorkomen. Aanstaande maandag doet de rechter uitspraak. Een week later beginnen de Australian Open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl