NOS NieuwsAangepast

Monsterfile in VS: automobilisten uren vast in sneeuw en vrieskou

In de Amerikaanse staat Virginia hebben honderden automobilisten urenlang vastgezeten in een file, sommigen zitten nog altijd vast. Ze werden overvallen door hevige sneeuwval en konden geen kant op. Een aantal automobilisten zat de hele nacht vast in hun auto, met temperaturen onder de 0, en zonder eten of drinken.

Een van de gedupeerden zegt op Twitter dat ze al meer dan tien uur vaststaat. "We hebben honden bij ons, moeten naar de wc en hebben benzine nodig. Nabijgelegen hotels zijn niet open", schrijft ze.

Lokale autoriteiten proberen met sneeuwschuivers en sleepwagens mensen te bevrijden. De tachtig kilometer lange file staat op Interstate 95, een belangrijke snelweg aan de oostkust van de VS. Op sommige plaatsen ligt zeker dertig centimeter sneeuw op de weg.

Een journalist van de lokale nieuwssite WTOP zegt dat hulpdiensten wel controleren bij de gestrande automobilisten. Mensen die in de problemen raken kunnen een speciaal noodnummer bellen.

Op deze beelden is te zien hoe honderden automobilisten in de vrieskou vastzitten in een monsterfile:

Amerikaanse automobilisten uren vast in sneeuw en vrieskou

Senator voor Virginia Tim Kaine zit ook vast in de monsterfile. "Ik begon mijn twee uur durende autorit naar Washington DC gisteren om 13.00 uur. Negentien uur later, ben ik nog steeds niet bij het Capitool", schrijft hij op Twitter.

Een gestrande journalist van NBC, Josh Lederman, zei dat hij nog "wat kauwgom en een derde van een fles water" over heeft. "En ik heb nog wat hondenvoer liggen, maar ik hoop dat het niet zover komt. Als er nu een noodgeval zou zijn, is er geen enkele manier dat iemand je kan bereiken." Lederman is inmiddels de file ontsnapt en heeft zijn huis bereikt.

De autoriteiten hopen dat het daglicht de reddingsactie gaat versnellen; in de staat is het zes uur vroeger dan in Nederland. Het noodweer heeft niet alleen tot problemen op de weg geleid. Ook scholen in de regio zijn noodgedwongen gesloten, vliegtuigen moeten aan de grond blijven en op sommige plaatsen is de elektriciteit uitgevallen.

Journalist Lederman zat vast met zijn hond:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl