Nevermind van Nirvana ANP

Een rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft de zaak van Spencer Elden tegen grungeband Nirvana afgewezen, schrijft onder meer muziektijdschrift Rolling Stone. Elden stond in 1991 als baby naakt op de wereldwijd bekende albumhoes Nevermind.

De nu 30-jarige man klaagde de band vorig jaar aan vanwege kinderporno; hij was destijds te jong om toestemming voor de foto te geven, beargumenteert hij.

Elden zegt dat hij "extreem" heeft geleden, loon is misgelopen en "plezier in het leven" is verloren vanwege de foto. De zaak is aangespannen tegen de nog levende, voormalige bandleden, Drave Grohl en Krist Novoselic, de weduwe van Kurt Cobain, Courtney Love, en Kirk Weddle, de fotograaf van de afbeelding. Hij eist van ieder van hen 150.000 dollar (ongeveer 130.000 euro).

De advocaten van de bandleden en andere betrokken partijen dienden vorige maand het verzoek in om de zaak te seponeren. Ze stellen onder meer dat Elden wel degelijk heeft geprofiteerd van de foto.

Ze dragen aan dat Elden de foto regelmatig nabootst, tegen betaling. Ook heeft hij de albumtitel op zijn borst getatoeëerd en gesigneerde exemplaren van het album online verkocht. Daarnaast stellen ze dat hij de foto heeft gebruikt om vrouwen te versieren.

De advocaten van de voormalige bandleden zeggen ook dat de verjaringstermijn voor de aanklacht is verstreken in 2011. Elden zegt daarentegen dat er geen sprake is van een verjaringstermijn, want het album wordt nog steeds verkocht. Er zijn nog wel mogelijkheden voor Elden om de zaak voor de rechter te brengen; als hij de aanklacht voldoende wijzigt, kan hij tot 13 januari een nieuwe poging doen.

Het invloedrijke album Nevermind betekende de grote doorbraak van Nirvana in 1991, met onder meer de nummers Smells Like Teen Spirit en Come As You Are.

De band wilde met de foto van de naakte baby, die achter een bankbiljet aanzwemt, de teloorgang van de jeugdige onschuld symboliseren. De band stopte in 1994, nadat zanger Cobain zelfmoord had gepleegd.

Bekijk hier Smells Like Teen Spirit:

STER reclame