Wekdienst 3/1: Gaan de scholen weer open? • Rutte ontvangt kandidaat-bewindslieden

Goedemorgen! Formateur Mark Rutte ontvangt een deel van de kandidaat-bewindspersonen voor zijn vierde kabinet. En het kabinet besluit of de scholen - die de week voor de kerstvakantie al hun deuren sloten - weer open mogen op 10 januari.

Eerst het weer: het is op de meeste plaatsen droog en ongeveer 8 graden. In de loop van de dag wordt het een graad of 11. Het zuiden heeft kans op een (onweers)bui, elders is er ruimte voor wat zon en blijft het vrijwel droog. De middagtemperatuur schommelt rond 11 graden en de matige wind draait naar een westelijke richting.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Demissionair premier Rutte gaat in gesprek met zijn nieuwe ministers en staatssecretarissen. In Den Haag komen vijf aanstaande ministers en één staatssecretaris op bezoek. Om 09.00 uur is Wopke Hoekstra, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, als eerste aan de beurt.
  • De grote vraag voor het onderwijs: gaan de scholen volgende week weer open? Uit vrees voor de omikronvariant van het coronavirus gingen de scholen een week eerder op kerstvakantie. Het overleg over de schoolsluiting begint om 14.00 uur.
  • Verder staat er een hoorzitting in de zaak tegen de Britse prins Andrew gepland. Er wordt naar verwachting een vertrouwelijke schikking tussen Jeffrey Epstein en Virginia Giuffre uit 2009 openbaar gemaakt. Daarmee wist de Amerikaanse zakenman indertijd een rechtszaak over seksueel misbruik van een minderjarige tegen hem te voorkomen. Andrew is aangeklaagd door Giuffre, zij stelt dat hij haar misbruikt heeft toen ze 17 jaar oud was.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Biden heeft zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelensky in een telefoongesprek beloofd dat de Verenigde Staten en diens bondgenoten "resoluut zullen reageren", mocht Rusland Oekraïne binnenvallen. Verder maakte hij duidelijk dat er geen afspraken met Rusland zullen worden gemaakt zonder dat de Oekraïeners daarbij worden geraadpleegd.

De relatie tussen Rusland enerzijds en Oekraïne en het Westen aan de andere kant staat al enige tijd onder druk. De Russen hebben vele tienduizenden militairen naar de grens met Oekraïne gestuurd, Moskou heeft als eis gesteld dat de NAVO stopt met het leveren van wapens aan Oekraïne en dat het buurland geen lid wordt van het bondgenootschap.

Ander nieuws uit de nacht

  • Paleontoloog en natuurbeschermer Richard Leakey (77) overleden: hij leverde bewijs voor het ontstaan van de mens in Afrika en zette zich in voor de strijd tegen ivoorhandel en bescherming van de Afrikaanse olifant.
  • Scholen willen weer open, maar kwart heeft ventilatie niet op orde: in het basisonderwijs gaat het om 27,9 procent van de gebouwen en in het voortgezet onderwijs om 26,4 procent.

En dan nog even dit:

De politie in Arnhem denkt gisteren een hennepkwekerij op het spoor te zijn gekomen dankzij een inbreker "die goede voornemens had". 's Middags kreeg de politie een melding van een inbraak aan de Zijpendaalseweg, met de mededeling dat er op de bovenste verdieping van de woning een verrassing te vinden was.

Ter plaatse trof de politie een open voordeur aan, en een woning die overhoop was gehaald. Op de bovenste etage van het pand werd een werkende hennepkwekerij gevonden, die inmiddels is vernietigd. Ook werd er "een behoorlijke hoeveelheid" drugs aangetroffen. De politie zegt het sterke vermoeden te hebben dat de inbreker zelf zijn inbraak heeft gemeld.

Een deel van de hennepplanten die zijn aangetroffen in de kwekerij

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl