Pidcock pakt winst in Hulst, materiaalpech voor Van Aert en eindzege voor Iserbyt

Thomas Pidcock heeft de wereldbeker veldrijden in Hulst veroverd. Klassementsleider Eli Iserbyt werd tweede en stelde daarmee de zege in het wereldbekercircuit van het veldrijden veilig. Lars van der Haar werd derde. Bij de vrouwen was Lucinda Brand de beste.

Na een ongelukkig begin van Van Aert ging de strijd om de zege eigenlijk alleen nog maar tussen die drie. Als je het de kenners vooraf had gevraagd, hadden zij een andere voorspelling gedaan. Want waar Wout van Aert aan de start verschijnt, beginnen de andere renners te bibberen.

Ketting Van Aert zit vast

Als de Belgisch kampioen meedoet, dan weet je wel hoe laat het is. Maar in Hulst was het zondagmiddag een ander verhaal. Binnen twee minuten zat de ketting van Van Aert muurvast, alleen met grof geweld kreeg de Belg zijn ketting los. Het kostte hem veel tijd.

Bij de eerste doorkomst had de renner 44 seconden achterstand op leider Van der Haar en reed hij op plek 29. Van Aert stond voor een grote uitdaging.

Bekijk hieronder de reacties van Lars van der Haar en Wout van Aert na afloop van de wereldbeker

Ondertussen gooide Lars van der Haar het gas erop, de Nederlander nam aan het begin van de wedstrijd de leiding. Met Pidcock en leider in het wereldbekerklassement, Iserrbyt, in zijn kielzog kon Van der Haar die positie niet lang volhouden.

Van Aert wist zich halverwege de wedstrijd knap terug te vechten tot de tiende positie, maar had in tijd inmiddels bijna een minuut achterstand op koploper Pidcock.

Ronde na ronde kwam Van Aert dichterbij, maar de drievoudig wereldkampioen zag zijn tijd alleen maar oplopen. Bij het ingaan van de laatste ronde ging Pidcock nog altijd aan de leiding, met de klassementsleider op acht seconden achter hem en Van der Haar in derde positie.

Van Aert bleef ruim een minuut achterstand houden en finishte uiteindelijk toch nog als vierde. Zo eindigde de wereldbeker in Hulst ook voor de mannen: Pidcock won, Iserbyt stelde zijn wereldbekerkampioenschap veilig en Van der Haar voor de vierde keer op het podium.

Brand weer de beste bij de vrouwen

Bij de vrouwen veroverde Lucinda Brand wederom de winst, ze pakte daarmee haar vijftiende zege van het seizoen. In dit wereldbekercircuit is het inmiddels haar zesde zege.

Marianne Vos, die na een aantal wereldbekerwedstrijden afwezigheid weer aan de start verscheen, vloog als eerst het veld in. Puck Pieterse kon echter in de eerste ronde al profiteren van een uitglijder van de routinier en pakte de leiding in de wedstrijd.

Het parcours in Zeeuws-Vlaanderen werd vooraf al bestempeld als bij uitstek een parcours voor de jonge rijders. Veel draaien, keren, klimmetjes en heuvels: een technisch parcours. En dat lag de 19-jarige veldrijdster maar al te goed.

Halverwege de wedstrijd reed Pieterse met 14 seconden voorsprong fier op kop. Ondertussen probeerde klassementsleider Brand vanuit de vierde positie voor haar voorliggers te komen.

Pieterse in actie op de EK veldrijden in 2020 ANP

In de vierde ronde leek ze dat voor elkaar te krijgen, in een directe strijd met Kata Blanka Vas uit Hongarije wisselde de twee rensters een tijdje van positie achter Pieterse.

Superieure Brand

Op de streep had Pieterse, met twee rondes te gaan, nog slechts een voorsprong van acht seconden en kregen Brand en Vas de jonge renster in het vizier. Op de steilste klim van het parcours wist Brand de aansluiting te vinden.

Niet veel later moest Pieterse haar meerdere erkennen in de wereldkampioen en ging Brand ervandoor. Op het klinken van de bel voor de laatste ronde had Pieterse vier seconden achterstand op Brand, wat daarna alleen nog maar zou oplopen.

Terwijl het zonnetje doorbrak kwam Brand uiteindelijk als eerste over de streep, Pieterse volgde uiteindelijk op vijf seconden achterstand. In het wereldbekercircuit hebben de rijders nog twee wedstrijden te gaan. Op 16 januari is de voorlaatste in het Franse Flamanville en op 23 januari wordt het seizoen afgesloten in Hoogerheide.

STER reclame