NOS SchaatsenAangepast

Schouten rijdt Keulen-Deelstra uit de boeken, ook Bergsma marathonkampioen

Ongenaakbare Schouten wint zesde Nederlandse titel in het marathonschaatsen

Er staat dit schaatsseizoen geen maat op Irene Schouten. De 29-jarige Schouten reed tot donderdag nog rond in Thialf, bij het olympisch kwalificatietoernooi langebaanschaatsen, en schreef zaterdag voor de zesde keer het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op haar naam.

Jorrit Bergsma was de snelste bij de mannen. Het is voor Bergsma zijn tweede Nederlandse titel in het marathonschaatsen.

Schouten was na honderd ronden over zacht, zwaar ijs in Alkmaar de sterkste in een lange eindsprint. Als de te kloppen vrouw in het peloton werd er keer op keer naar haar gekeken als er gaten dichtgereden moesten worden, maar Schouten gaf geen krimp en ging er een ronde voor het einde vandoor om niet meer bijgehaald te worden.

Topdrie NK marathon

Vrouwen Mannen
1. Irene Schouten 1. Jorrit Bergsma
2. Arianna Pruisscher 2. Mats Stoltenborg
3. Iris van der Stelt 3. Niels Overvoorde

"De finale moest van ver komen", verzuchtte Schouten na afloop, zij het met een gelukzalige glimlach op het gezicht. "Het werd me lastig gemaakt, ja. Omdat ze allemaal weten dat ik heel graag wil winnen, natuurlijk. Ik denk dat ik hem verdiend heb."

Alleen recordhouder

In 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 was Schouten ook al de beste geweest. De NK van 2021 gingen niet door vanwege de coronapandemie. Met zes Nederlandse titels is ze alleen recordhouder, een eretitel die ze tot zaterdag deelde met Atje Keulen-Deelstra.

'Ik denk dat ik hem verdiend heb', straalt ijskoningin Schouten na zege op NK

Nu is ze Keulen-Deelstra dus voorbij. "Bizar. En dat op de baan waar ik ben begonnen", aldus Schouten, geboren in Andijk, over de schaatshal in Alkmaar. "Dat is gewoon heel mooi. 2022 begint helemaal goed."

Gouden 2022?

De Nederlandse titel in het marathonschaatsen moet voor Schouten de eerste van vele prijzen worden in 2022. Op de Winterspelen in Peking verdedigt ze de Nederlandse eer op de 3.000 en 5.000 meter, terwijl ze als topfavoriete geldt voor een van de twee aanwijsplekken op de massastart.

Irene Schouten wordt gehuldigd als Nederlands kampioene marathonschaatsen

Voor ploeggenoot Bergsma geldt hetzelfde. Hij kwalificeerde zich voor Peking 2022 op de 5.000 en 10.000 meter en was in Alkmaar net als Schouten de snelste van het marathonpeloton. Bergsma bleek in de eindsprint na een loodzware race over 150 ronden over de sterkste benen te beschikken.

Valpartij Hoolwerf

Tien ronden voor het einde raakte Bergsma zijn 'schaduw' Bart Hoolwerf kwijt, op voor laatstgenoemde ongelukkige wijze. De 23-jarige Hoolwerf ging onderuit, leek aanvankelijk weer aan te mogen sluiten, maar werd enkele ronden later tot zijn eigen ontsteltenis toch door de wedstrijdleiding van het ijs gedirigeerd omdat hij te lang op het ijs had gelegen.

Met het wegvallen van een voorname concurrent, Hoolwerf was vorig weekend nog de beste op de marathon op natuurijs in Noordlaren, én goede sprinter lag de weg naar de zege voor Bergsma open.

Bergsma is voor de tweede keer in zijn loopbaan de beste op NK marathon

Mats Stoltenberg probeerde nog wel weg te rijden, maar werd een ronde voor het einde hard voorbijgereden door Bergsma. "Heerlijk. De laatste ronde ga je eroverheen en zie je dat Mats ook stuk zit, dat is wel heel lekker", glunderde de winnaar.

"Dit is een hele mooie week zo. En nu al een heel mooi seizoen, ik hoop hem nog mooier te maken. Tot zover gaat het echt top."

Bergsma na marathonzege: 'Nu al heel mooi seizoen, hoop hem nog mooier te maken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl