NOS Sport

Coach, commentator en 'game guy' Madden overleden: 'Hij was American football'

American football-grootheid John Madden is op 85-jarige leeftijd overleden. Madden verwierf wereldwijd bekendheid als coach, tv-commentator en als naamgever van de videospellenreeks over de NFL (de hoogste American football-competitie ter wereld), een van de bestverkochte games van Amerika.

De dood van Madden komt onverwacht en over de oorzaak worden geen uitspraken gedaan.

John Madden was in zijn jonge jaren een verdienstelijk footballer. Hij werd aan het eind van de jaren 50 'gedraft' door Philadelphia Eagles, maar tijdens zijn eerste trainingskamp liep hij een knieblessure op, waardoor een professionele carrière als speler nooit van de grond kwam.

Tijdens het revalideren haalde hij een onderwijsbevoegdheid en kwam hij erachter dat hij lesgeven wilde combineren met American football, de sport waar hij zo verliefd op was. Nadat hij assistent en coach was geweest bij kleinere collegeteams, werd hij in 1969 de eindverantwoordelijke bij Oakland Raiders, nu bekend als Las Vegas Raiders. Dat bleef hij tot 1978.

In de tussenliggende periode boekte Madden grote successen. Hij won in zijn voorlaatste seizoen de Super Bowl. Hij boekte 103 zeges tegenover 32 nederlagen en 7 keer een gelijkspel.

Stoppen door vliegangst

Madden is nog altijd de jongste coach die 100 zeges behaalde. Van de coaches die meer dan 100 NFL-duels leidden, heeft hij het hoogste winstpercentage. Madden stopte, door gezondheidsproblemen en vliegangst, al op zijn 42ste als coach. Hij kreeg in 1979 de eerste paniekaanval. Madden zei zelf dat het door claustrofobie kwam, in de lucht.

Daarna werd hij commentator en ging hij met de trein en een speciaal voor hem aangepaste bus, 'de madden-cruiser', door Amerika. Hij ging niet naar wedstrijden die niet op het vasteland van Noord-Amerika werden gespeeld, zoals de all-starwedstrijd, de Pro Bowl, die destijds op Hawaii werd afgewerkt.

Zijn vliegangst stond een succesvolle mediacarrière niet in de weg. Miljoenen mensen smulden van zijn analyses voor de zenders CBS, FOX, ABC en NBC. Voor deze werkzaamheden werd hij met 16 Emmy-awards beloond. Hij zag zijn televisieoptredens als een verlengstuk van zijn loopbaan als coach. Zo gaf hij met lijntjes en diagrammen diepgravende analyses over het spel. Het gebruik van de telestrator, een videoanalyse-apparaat, bij sportwedstrijden kreeg dankzij Madden een boost.

Ook kunnen football-liefhebbers de woorden boom en doink wel dromen. Dit waren woorden die Madden, die ook schrijver en zakenman was, veelvuldig bezigde. Madden stopte in 2008 als analist.

Altijd een coach

Madden verbond aan het eind van de jaren 80 zijn naam aan een game. Het populaire computerspel wordt sinds die tijd elk jaar over de hele wereld uitgebracht. Madden zei later dat het spel een manier voor mensen was om football te leren kennen en om op een behoorlijk geavanceerd niveau mee te doen.

Op de vraag of hij nou een coach, een televisiepersoonlijkheid of een 'game guy' is, zei Madden: "Ik ben een coach en ben dat altijd geweest."

De commissaris van de NFL, Roger Goodell, zegt dat niemand een grotere liefde voor American football had dan "coach". "Hij was American football."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl