ANP
NOS Nieuws

D66-minister Van Engelshoven keert niet terug in nieuw kabinet

Demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap keert niet terug in het kabinet Rutte-IV. De D66-politica zegt tegen het AD dat ze haar ministerschap "superinteressant en heel eervol om te doen" vond, maar dat ze niet opgaat voor een tweede termijn.

"Het ministerschap zie ik als een kroon op mijn werk voor de partij", zegt ze. Eerder was ze partijvoorzitter van D66 en wethouder in Den Haag. "Maar je moet het ook los kunnen laten. Ik wil ruimte bieden aan nieuw bloed."

Voor de partijtop van D66 is het volgens de 55-jarige Van Engelshoven geen verrassing dat ze vertrekt. Ze zegt Sigrid Kaag en Rob Jetten vorig jaar al geïnformeerd te hebben dat ze niet wilde terugkeren. "Er is een tijd van komen en een tijd van gaan", zegt ze.

Aantrekkelijk vooruitzicht

Van Engelshoven zegt dat haar opvolger op het ministerie prima kan beginnen. Zo is er meer geld gekomen voor onderwijs en onderzoek, en ook is het cultuurbudget verhoogd. Ze denkt dat het voor haarzelf moeilijk zal worden om de politiek los te laten.

"Maar de kans om ook eens buiten deze Haagse vierkante kilometer te kijken, is ook een aantrekkelijk vooruitzicht", zegt ze tegen de krant. Wat ze precies gaat doen weet ze nog niet. Wel zegt Van Engelshoven dat ze "maatschappelijke doelen" wil dienen.

Vorige week zeiden ChristenUnie-bewindslieden Slob en Blokhuis al dat ze niet terugkeren in het nieuwe kabinet. En minister Dekker (VVD) zei gisteren in De Telegraaf dat ook hij ermee stopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl