NOS Nieuws

Wekdienst 25/12: Kersttoespraak koning • Quarantaineregel Oostenrijk ingegaan

Goedemorgen! Op deze Eerste Kerstdag houdt koning Willem-Alexander traditiegetrouw zijn kersttoespraak, spreekt Paus Franciscus de traditionele zegening Urbi et Orbi uit en is de Top 2000 begonnen.

De Eerste Kerstdag blijft het in de hele noordelijke helft van het land vriezen met zonnige perioden. In het zuiden valt wat regen en in een smalle strook van Zuid-Holland naar Limburg ook (natte) sneeuw. Daar wordt het 0 tot 2 graden. Verder maakt de oostenwind het voor ons gevoel een stuk kouder.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Nederlanders vieren ook dit jaar kerst in coronatijd. Op Eerste en Tweede Kerstdag mogen mensen maximaal vier gasten ontvangen.
  • Vanuit Paleis Huis ten Bosch houdt koning Willem-Alexander zijn jaarlijkse kersttoespraak. Het is de derde keer dat hij zijn boodschap aan het volk vanuit zijn woonpaleis brengt.
  • Paus Franciscus houdt de traditionele zegening Urbi et Orbi vanuit de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Hij spreekt deze zegening jaarlijks uit met Kerstmis en Pasen.
  • Nederlanders zonder boosterprik moeten vanaf vandaag tien dagen in quarantaine na aankomst in Oostenrijk. Het land heeft de nieuwe regels ingevoerd om de verspreiding van omikron zoveel mogelijk te vertragen. Alleen wie al wel een boosterprik heeft gehad mag in combinatie met een negatieve PCR- test de pistes op zonder eerst in quarantaine te gaan.
  • De nieuwe ruimtetelescoop James Webb gaat de ruimte in. Hij moet de opvolger van de beroemde Hubble worden.

Wat heb je gemist?

Op NPO Radio 2 is de Top 2000 van start gegaan, de lijst van beste nummers aller tijden volgens de luisteraars van de zender. De Top 2000 wordt uitgezonden vanuit Beeld en Geluid in Hilversum.

De lijst der lijsten is tot middernacht op oudejaarsavond te beluisteren. Net als vorig jaar is het programma zonder publiek.

De Top 2000 werd geopend door musicus en dj Bart Arens met een show op het dak van Beeld en Geluid in Hilversum, met een mash-up van bekende nummers uit de lijst:

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het Britse YouTube-duo LadBaby staat voor de vierde achtereenvolgende Kerstavond op de eerste plaats van de Britse muzieklijsten. Het koppel produceerde het nummer van dit jaar, Sausage Rolls For Everyone, in samenwerking met Ed Sheeran en Elton John.

Het thema van alle eerdere kerstnummers was ook al het worstenbroodje en de opbrengst gaat naar een voedselbankorganisatie.

Fijne Kerst!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl