1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Karen Gowlett-Holmes/University of Tasmania
NOS Nieuws

Vis met 'handen' duikt voor het eerst in 22 jaar op bij Tasmanië

Voor het eerst in jaren is bij de kust van het Australische eiland Tasmanië een roze handvis gezien. De laatste keer dat het 'lopende' waterdier werd gespot was in 1999 door een duiker.

Australische onderzoekers zagen het dier op camerabeelden die eerder dit jaar werden gemaakt op 150 meter diepte. Dat de handvis juist daar gezien werd, is volgens de onderzoekers opvallend. Eerst werd namelijk gedacht dat de het dier alleen voorkwam in ondiepe wateren.

De handvis heeft een apart uiterlijk: aan weerszijden van hun lichaam zitten grote vinnen die lijken op handen. Daarmee lopen ze als het ware over de zeebodem.

Kijk hier naar beelden van de handvis:

Na 22 jaar is er weer een roze handvis gezien

De onderzoekers zijn in hun nopjes door de vondst. "Dit is een opwindende ontdekking en het biedt hoop voor het voortbestaan van roze handvissen, aangezien ze duidelijk een bredere habitat en verspreiding hebben dan eerder werd gedacht", zegt hoofdonderzoeker en zeebioloog Neville Barrett van de University of Tasmania.

Kleine vis op de richel

De roze handvis werd gezien in het Tasman Fracture Marine Park, dat ongeveer de grootte heeft van Zwitserland. Bij de diepwatercamera was aas uitgestrooid om vissen en kreeften te lokken.

Onderzoeksassistent Ashlee Bastiaansen van de University of Tasmania bekeek de gemaakte beelden en zag vervolgens de handvis. "Ik keek naar een van onze ruwe video's en er dook een kleine vis op die er een beetje vreemd uitzag", zegt Ashlee Bastiaansen tegen ABC News. "Ik keek van dichterbij en je kon zijn kleine handjes zien."

In totaal bestaan er 14 soorten handvissen. Allen lopen op hun vinnen over de zeebodem. Ze worden zo'n 12 centimeter lang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl