Wintersporters in Tiro
NOS NieuwsAangepast

Inreisbeperkingen grote klap voor toerismesector Oostenrijk

De nieuwe inreisbeperkingen en coronamaatregelen in Oostenrijk zijn een grote klap voor de toeristische sector, zegt gouverneur Platter van de deelstaat Tirol. Nederlanders, Denen, Noren en Britten moeten zich vanaf zaterdag als ze geen boosterprik hebben gehad in Oostenrijk laten registreren, een negatieve PCR-test laten zien en na aankomst tien dagen in quarantaine. Ook besloot Oostenrijk de avondklok een uur eerder, vanaf 22.00 uur, te laten ingaan.

Platter steunt de maatregelen wel: "Het gaat ook om de veiligheid in Oostenrijk en dat moet geaccepteerd worden". Als vertegenwoordiger van Tirol stemde hij samen met de deelstaten Salzburg en Vorarlberg tegen de vervroegde avondklok. De ervaringen vorig jaar hebben volgens deze deelstaten aangetoond dat de maatregel contraproductief werkt omdat mensen dan thuis bij elkaar gaan zitten, waar geen controle is op het naleven van de coronaregels.

Verschillende regio's in Tirol worden door de maatregelen zwaar getroffen. Zo komen er in het Zillertal veel Nederlanders en in het Ötztal en op de Arlberg veel Britten. De woordvoerder van de kabelbaan en lid van de Nationale Raad Franz Hörl spreekt van een "enorme tegenvaller" voor het toerisme. Ondanks de afwezigheid van deze toeristen blijven de skigebieden wel open, zegt hij.

Wintersporters uit Nederland reageren verschillend op de nieuwe maatregel: de een legt zich erbij neer, de ander wil zo snel mogelijk vertrekken:

Thuisblijven of nog snel naar Tirol? Dit gaan zij nu doen

"Met de verscherpte inreisbepalingen wordt een soort lockdown voor de toerismesector in Tirol afgekondigd", reageert voorzitter van de Tiroler Toerisme Bond Mario Gerber ontzet. De vervroegde avondklok is volgens hem voor de lokale restaurants slecht nieuws. Hij verwacht dat veel bedrijven deze nieuwe klap niet te boven zullen komen zonder uitgebreid pakket aan steunmaatregelen.

Horecawoordvoerder Alois Rainer is bijzonder kritisch over de avondklok op oudejaarsavond. Daardoor wordt de viering volgens hem verplaatst naar de oncontroleerbare privésfeer. Verder zegt hij dat veel bedrijven al hebben ingekocht voor de feestdagen en daarom nu veel verlies zullen lijden.

'Annuleringen stromen binnen'

Ook het toerisme in Innsbruck zal flink te lijden hebben onder de maatregelen, verwacht directeur Karin Seiler van het toerismebureau van de stad. Normaal gesproken zitten de hotels in de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw gegarandeerd vol. Maar met een avondklok die om 22.00 uur ingaat is de viering van oudjaar praktische helemaal afgelast. De annuleringen komen volgens haar nu non-stop binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl