Prinses Máxima viert vandaag haar veertigste verjaardag. Vanochtend heeft zij op Paleis Noordeinde de Appeltjes van Oranje uitgereikt, de jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds voor succesvolle projecten op sociaal gebied.

Voorafgaand aan de uitreiking maakte ze een nieuw initiatief bekend, dat ze heeft uitgewerkt met onder andere het Oranje Fonds: Kinderen maken Muziek. Máxima zag haar verjaardag als een goede gelegenheid om het plan naar buiten te brengen.

Beschermpaar

Vervolgens kregen drie initiatiefnemers van sociale projecten uit Amsterdam, Nijmegen en Groningen een bronzen beeldje, ontworpen en gemaakt door koningin Beatrix, en een bedrag van 15.000 euro.

Máxima en Willem-Alexander zijn beschermpaar van het Oranje Fonds, dat vorig jaar 32 miljoen euro uitgaf aan vijfduizend projecten om de sociale samenhang in de samenleving te bevorderen.

Het fonds trakteerde de jarige beschermvrouw op veertig oranje rozen. Door de gasten in Paleis Noordeinde werd de prinses toegezongen met 'Lang zal ze leven'. Prins Willem-Alexander en koningin Beatrix waren ook aanwezig.

Máxima viert haar verjaardag de rest van de dag in huiselijke kring.

Documentaire

Máxima's verjaardag is dit jaar aanleiding voor veel media-aandacht: kranten en tijdschriften hebben speciale Máxima-bijlagen uitgegeven en gisteravond zond de NOS de documentaire 'Máxima, portret van een prinses' uit.

Programmamaker Etienne Glebbeek volgde de echtgenote van prins Willem-Alexander sinds september voor het portret en politiek verslaggever Dominique van der Heyde sprak vier keer uitgebreid met de prinses.

De documentaire trok ruim 2,6 miljoen kijkers. Daarmee is het het best bekeken koninklijk portret van de afgelopen jaren. Het laatste record was het portret van koningin Beatrix 'Veelbesproken onbesproken, koningin Beatrix 70 jaar' in 2008. Dat programma trok ruim 2,2 miljoen kijkers. Er keken relatief veel vrouwen naar 'Máxima, portret van een prinses': 61 procent vrouwen tegen 39 procent mannen.

Vrijdag 27 mei biedt het Koninklijk Concertgebouworkest zijn beschermvrouwe een verjaardagsconcert aan. Paleis Het Loo in Apeldoorn wijdt een tentoonstelling aan de prinses.

STER reclame