NOS NieuwsAangepast

Eerste officiële matige vorst gemeten, problemen op spoor voorbij

Afgelopen nacht is de eerste officiële matige vorst van deze winter gemeten. In De Bilt daalde het kwik tot -5,2 graden, meldt Weerplaza.

De vorst leidde op het spoor tot vertragingen. Door rijp op de bovenleidingen was het treinverkeer tussen Amersfoort en Deventer verstoord. Ook tussen Amersfoort en Baarn werden bussen ingezet, omdat op dit traject twee treinen waren gestrand als gevolg van ijsvorming, meldt spoorbeheerder ProRail. Door een laagje rijp kunnen bovenleidingen minder goed stroom naar de treinen geleiden.

Inmiddels zijn de storingen opgelost.

Ook elders in het land vorst

Niet alleen in het midden van het land vroor het in de nacht van maandag op dinsdag, ook in het noorden, zuiden en oosten van het land daalde de temperatuur tot onder het vriespunt. Men spreekt van officiële matige vorst als het kwik onder de -5 graden komt. De laatste keer dat dit gebeurde was op 6 maart.

In 2020 werd op 31 januari de eerste vorst gemeten, na een periode van 740 dagen zonder matige vorst. Niet eerder had het zo'n lange periode aaneengesloten niet gevroren.

Rijkswaterstaat zette afgelopen nacht op meerdere plekken strooiwagens in om gladheid te voorkomen, in totaal werd er 2 miljoen kilo zout gestrooid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl