De toegangspoort van het Asielzoekerscentrum Cranendonk in Budel
NOS NieuwsAangepast

Sobere opvang 'veiligelanders' dicht, Ter Apel en Budel willen niet meer

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is er niet in geslaagd om nieuwe locaties te vinden voor een pilot waarbij asielzoekers met weinig kans op een verblijfstatus worden opgevangen. Ter Apel en Budel vangen deze asielzoekers nu nog op in zogeheten versoberde locaties maar die stoppen eind deze maand met de proef. Ze vinden dat het nu de beurt is aan andere gemeenten.

Nieuwe locaties zijn niet gevonden ondanks "de inspanningen van het COA en het dringende beroep vanuit de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie", staat in een brief van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. Hierdoor wordt noodgedwongen teruggegaan naar de situatie van voor de pilot: asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfstatus worden verspreid over azc's in het land.

Gemeenten vangen liever een gemengde groep asielzoekers op dan een selecte groep die uit veilige landen komt, verklaart het COA de onwil van gemeenten voor het inrichten van een sobere opvang. Dat komt volgens een woordvoerder omdat die laatste groep geassocieerd wordt met overlast. "Hoewel de groep relatief gezien vaker overlast verzorgt, geldt dit zeker niet voor iedere bewoner uit een veilig land."

De pilot met sobere opvang heeft volgens het COA aangetoond dat deze vorm werkt. Het versnelt de asielprocedure, "de overlast wordt beperkt en de komst naar Nederland wordt ontmoedigd".

De zogeheten 'veiligelanders' vertonen vaker crimineel gedrag dan andere asielzoekers. In Ter Apel en Budel klagen inwoners en winkeliers al jaren over winkeldiefstallen en overlast. Ook buschauffeurs staakten eerder al tegen de overlast.

Zoektocht gaat verder

Sinds eind 2019 is druk gezocht naar plekken voor de zogeheten versoberde opvang. Alleen Ter Apel en Budel deden mee. De speciale opvanglocaties zijn bedoeld om asielzoekers uit veilige landen te ontmoedigen om hier te blijven. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat nu verder met de zoektocht, is te lezen in de brief van het ministerie.

In de Nederlandse asielopvang is momenteel geen bed over. Waar gaat het precies mis en hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Waarom onze asielopvang propvol zit

CDA-raadslid Herma Hemmen in Ter Apel is ondanks het besluit om de versoberde opvang te sluiten, niet ontevreden over de pilot. "We zijn op zich best tevreden over de aanpak. Er wordt snel ingegrepen, mensen moeten binnen blijven. Er is meer controle, ook op alcoholgebruik", zei ze in oktober tegen de NOS.

Met de noorderzon vertrekken

Er wordt nu een andere pilot voorbereid waarbij asielzoekers uit veilige landen vaker in vreemdelingenbewaring worden vastgehouden. Nu is dat zonder gegronde reden niet mogelijk.

Deze groep vaker vasthouden is volgens het ministerie wel nodig omdat veel met de noorderzon vertrekken voordat hun asielprocedure is afgerond. Hierdoor wordt het lastiger om ze terug te sturen naar het land van herkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl