NH Nieuws
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Kick Out Zwarte Piet doet aangifte na ongeregeldheden in Volendam

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft vandaag aangifte gedaan van openlijke geweldpleging tijdens hun protest op de markt in Volendam, twee weken geleden.

"Er is onder andere aangifte gedaan wegens openlijke geweldpleging, het verhinderen van een geoorloofde demonstratie door bedreiging met geweld, belediging, bedreiging en groepsbelediging", zei voorman Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet tegen NH Nieuws.

De demonstranten waren op zaterdag 4 december op de markt in Volendam om te protesteren tegen Zwarte Piet en wat zij noemen het 'structureel racisme' in het dorp. De betoging was niet van tevoren aangekondigd.

Oliebollen en visafval

Tijdens het protest werd duidelijk dat enkele marktkooplieden en Volendammers niet gediend waren van de demonstranten. Die werden naar eigen zeggen door zeker 400 inwoners belaagd en bekogeld met eieren, oliebollen en visafval. Ook zijn de bussen waarmee de demonstranten werden vervoerd, beschadigd.

Wij zijn nog door niemand van de gemeente gebeld of uitgenodigd voor een gesprek.

Jerry Afriyie

Afriyie wijst erop dat het recht op een vreedzaam protest is vastgelegd in de grondwet. Een niet aangemeld protest is nog steeds een geoorloofd protest, zegt hij. "Het is dan extra pijnlijk wanneer blijkt dat de burgemeester en de politie van Volendam hiervan niet op de hoogte zijn en ons protest achteraf als 'illegaal protest' typeren. Volgens Afriyie keken de politieagenten toe toen de betogers van KOZP werden belaagd.

Het verbaast de voorman van de actiegroep ook dat hij nog niets gehoord heeft van de gemeente Edam-Volendam. De politie laat aan NH Nieuws weten dat er tot nu toe nog niemand is aangehouden en dat de recherche nog geen strafbare feiten heeft gevonden waarop actie moet worden ondernomen.

Bekijk hieronder beelden die werden gemaakt tijdens de demonstratie:

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet demonstreert in Volendam

Advertentie via Ster.nl