Snoecks
NOS NieuwsAangepast

Snoecks Almanak verdwijnt na bijna honderd jaar

Snoecks 2022, de 98ste editie van de Belgische almanak, zal de laatste zijn. Dat heeft uitgeverij Scriptum bekendgemaakt op Twitter.

Eind november overleed de hoofdredacteur, Geert Stadeus, aan de gevolgen van een fietsongeluk. Zijn plotselinge overlijden is aanleiding om te stoppen met het jaarboek.

De Snoecks almanak telt ruim 500 pagina's en wordt sinds de jaren 20 uitgegeven in België en Nederland. Hij verscheen voor het eerst bij de Gentse familiedrukkerij Snoeck-Ducaja & Zoon. De Groote Snoeck's Almanak stond destijds vol verhalen en was volgens de uitgever een literaire variant van de 'kleine blauwe' landbouwersalmanak die al sinds de achttiende eeuw door de drukkerij werd uitgegeven.

Glamourcover

In de jaren 60 en de jaren 70 verschoof de inhoud van het jaarboek steeds meer van literatuur naar fotografie, film, beeldende kunst en design. Later veranderde de naam, tot uiteindelijk 'Snoecks' overbleef.

In 1944 verscheen voor het eerst een (toen nog getekende) vrouw op de cover. De foto's van vrouwelijke modellen op de omslag werden een handelsmerk en de traditionele glamourcover van de laatste jaren maakt de almanak voor sommige verzamelaars een bewaarexemplaar. Sinds 2012 maakt Snoecks ook alternatieve covers die een jonger publiek moeten aanspreken.

Op Twitter vragen fans zich af of dit echt de laatste editie zal zijn:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl