Lege klaslokalen in de week voor Kerst
NOS Nieuws

Kinderen nauwelijks ziek van corona, waarom moeten scholen dan toch dicht?

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

Basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs gaan de week voor de kerstvakantie dicht, zo werd gisteren op de persconferentie bekendgemaakt. Maar waarom is dat nodig als kinderen zelf nauwelijks ziek worden als ze corona krijgen?

Kinderen krijgen bij een corona-infectie doorgaans geen ernstigere klachten dan bij een willekeurige verkoudheid. Dat blijkt uit onderzoek van UMC Utrecht. Ruim 300 gezinnen, waarvan gezinsleden verkouden waren of corona hadden, hielden een dagboek bij over de symptomen die zij hadden. "Bij kinderen zie je dan dat er qua ernst en soort klachten helemaal geen verschillen zitten tussen corona of een verkoudheid", aldus kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning.

Toch heeft het kabinet gekozen voor sluiting van de scholen, met als belangrijkste reden het besmettingsgevaar dat kinderen opleveren voor ouderen. Epidemioloog Alma Tostmann en kinderarts en OMT-lid Károly Illy snappen dat.

"Zo'n 20 procent van de besmettingen vindt bij kinderen in de bassischoolleeftijd plaats. In potentie is dat een katalysator van omikron", zei demissionair minister De Jonge vandaag in het debat over de coronamaatregelen.

Illy vindt de schoolsluiting een goed idee. "Niet omdat kinderen zo ziek worden van het virus, maar wel omdat kinderen de groep zijn die het meest positief test. Dat komt omdat het de leeftijdsgroep is die niet is gevaccineerd en daardoor spelen kinderen in de basisschoolleeftijd een belangrijke rol bij de verspreiding van het virus."

Als je tot en met vrijdag met dertig kinderen in een klas hebt gezeten en de volgende dag met opa en oma aan het kerstdiner zit, dan brengt dat wel bepaalde risico's met zich mee.

Kinderarts en OMT-lid Károly Illy

Daarnaast vallen de kerstdagen dit jaar "onhandig" en vormen ze een extra risico op besmetting. "Als je tot en met vrijdag met dertig kinderen in een klas hebt gezeten en de volgende dag met opa en oma aan het kerstdiner zit, dan brengt dat wel bepaalde risico's met zich mee", aldus Illy.

Volgens Illy creëer je met de schoolsluiting "een soort van gezinsbubbel". "Het zorgt ervoor dat in de meeste situaties kinderen niet met een heleboel andere kinderen in contact komen waardoor de kans dat ze besmet worden minder is. Daardoor is er dus ook minder kans dat ze het virus overdragen aan anderen."

'Coulance-maandag ondermijnt doel'

Ook epidemioloog Alma Tostmann noemde het in Nieuwsuur een verstandig besluit de scholen te sluiten. Wel heeft ze kritiek op de zogenoemde 'coulance-maandag'. Scholen mogen van het kabinet eventueel maandag nog open blijven als het echt niet anders kan. "Die coulance-maandag ondermijnt in mijn ogen het hele doel van dit verhaal", zegt Tostmann.

"Het hele idee van de schoolsluiting is dat je een bufferperiode hebt voor de Kerst begint. Stop je op vrijdag, dan duurt die periode acht dagen. Maar stop je op maandag dan duurt die periode maar vijf dagen. Alle besmettingen die je dan nog oppikt, presenteren zich tijdens Kerstmis."

Kinderarts Illy is het helemaal eens met Tostmann. "Ik begrijp echt niet waarom ze die maandag er nog bij hebben gedaan. De kinderen zijn dan al vanaf zaterdag thuis in hun eigen bubbel en dan zet je ze maandag opnieuw allemaal bij elkaar. Dat is inderdaad echt een ondermijning van het hele idee."

Waarom coulance-maandag?

Voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen moet er komende week opvang beschikbaar zijn omdat het basisonderwijs en de buitenschoolse opvang gesloten zijn. Omdat het zo kort dag is, wordt de scholen gevraagd die opvang te regelen. Maar omdat dit maandag misschien nog niet gelukt is, mogen scholen die dag nog open blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl