1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS Nieuws

Modderstromen in Californië, 130 jaar oud regenrecord verbroken

Hevige regenval heeft in de Amerikaanse staat Californië tot modderstromen geleid. Het Amerikaanse nationale weerbureau spreekt van een "opmerkelijke hoeveelheid" regen in verschillende delen van de staat. Gisteren is in de stad Los Angeles het meer dan 130 jaar oude dagrecord verbroken. Er viel in een dag tijd meer dan 5 centimeter regen. Het vorige record stamde uit 1888.

De buien teisteren de staat aan de westkust van de VS sinds afgelopen weekend. Volgens het nationale Amerikaanse weerbureau viel ten noorden van San Francisco in drie dagen bijna 30 centimeter regen.

In het zuiden van Californië, in Santa Barbara County, werd gisteren ruim 20 centimeter neerslag gemeten. De county had bewoners opgeroepen om hun huizen te verlaten.

Veel straten zijn bedekt met een dikke laag modder:

Evacuaties in Californië vanwege modderstromen

Ten zuiden van Los Angeles, in Orange County, dat geregeld wordt geteisterd door bosbranden, zijn nu huizen onder water gelopen. De brandweer heeft de bewoners uit hun woningen kunnen redden, schrijven lokale hulpdiensten op Twitter. Volgens de brandweer zijn er geen gewonden gevallen.

Rotsverschuivingen

In Los Angeles doorzocht de brandweer gisteren de Los Angeles River, waar twee auto's door het water tegen een pilaar van een brug waren beland. De modderstroom trok een derde auto met zich mee. Tot nu toe heeft de brandweer geen slachtoffers gevonden.

Ten oosten van Los Angeles, in de bergen van San Bernardino, zijn volgens persbureau AP rotsverschuivingen waargenomen. Daar zijn wegwerkers bezig met het ruimen van de stenen. Aan de kust zijn ploegen bezig om de snelweg Highway 1 weer begaanbaar te maken.

In de bergen van de Sierra Nevada, een gebergte in het oosten van de staat, is voor vandaag anderhalve meter sneeuw voorspeld, meer dan gewoonlijk. De afgelopen dagen viel in de bergen ook al meer dan een meter sneeuw.

De wintermaanden zijn normaal gesproken de natste maanden in Californië. Regen is belangrijk voor de doorgaans zeer droge regio. In oktober viel ook al een recordhoeveelheid regen in de Amerikaanse staat, maar als er deze winter verder weinig neerslag valt, zal het effect ervan tegenvallen, zegt een klimaatwetenschapper. Volgens wetenschappers wordt de droogte in Californië veroorzaakt door klimaatverandering.

Afgelopen weekend werd de VS ook al getroffen door noodweer. Tornado's trokken over meerdere staten in het oosten, die alleen al in Kentucky van meer dan 80 mensen het leven kostten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl