Jakob Ingebrigtsen heeft in Dublin de Europese titel op de cross veroverd. De 21-jarige Noor schudde in de slotfase de Turk Aras Kaya, goed voor brons in 2018, van zich af en liep overtuigend naar het goud.

Jonge Ingebrigtsen ongenaakbaar bij EK veldlopen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ingebrigtsen veroverde de afgelopen jaren goud op de baan bij het EK (1.500 en 3.000 meter), WK (1.500 en 5.000 meter) en de Olympische Spelen (1.500 meter afgelopen zomer in Tokio). Op de vorige vier EK's cross won hij de titel bij de atleten tot 20 jaar; in Ierland maakte hij zijn crossdebuut bij de senioren.

De Italiaan Yemaneberhan Crippa (zilver in 2019) en de Fransman Jimmy Gressier losten in de slotfase uit de kopgroep van vier. Crippa stapte vervolgens met maagproblemen uit, terwijl Gressier nog de derde plaats wist veilig te stellen.

Mike Foppen eindigde op een dikke minuut van de winnaar als twintigste.

Nog meer Noors succes

Ook bij de vrouwen ging de titel naar Noorwegen. Karoline Bjerkeli Grovdal, in 2009 Europees kampioene bij de junioren, pakte eindelijk goud bij de senioren, na vier keer brons en één keer zilver.

Noorse Grovdal grijpt titel bij EK veldlopen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Een kopgroep dunde langzaam maar zeker uit, tot Grovdal vooraan overbleef met Konstanze Klosterhalfen en Meraf Bahta. De Duitse (twee keer Europees kampioene bij de junioren) werd als eerste gelost en in de slotfase liep de Noorse ook weg bij de Zweedse (brons in 2014, zilver in 2017).

De Turkse Yasemin Can, de winnares van de afgelopen vier edities, viel al snel weg uit de kopgroep en moest op 2.04 genoegen nemen met de veertiende plek. Jip Vastenburg werd 35ste op 2.36.

STER reclame