Kaarsjes op de plek waar de vrachtwagen kantelde AFP

In Guatemala zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de dood van 55 migranten bij een ongeluk met een truck in Mexico. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers komen uit Guatemala. Vanaf vandaag hangen de vlaggen in dat land drie dagen lang halfstok.

Het ongeluk was donderdag in het zuiden van Mexico, in de deelstaat Chiapas. De slachtoffers zaten in een vrachtwagen die kantelde in een bocht, vermoedelijk doordat de chauffeur te hard reed. Naar schatting waren er zo'n 160 mensen aan boord, die waarschijnlijk op weg waren naar de VS. Behalve om Guatemalanen ging het om mensen uit Honduras, Mexico, Ecuador en de Dominicaanse Republiek.

Overlevenden vertelden dat ze in de vrachtwagen waren gestapt bij de grens tussen Mexico en Guatemala. Ze zouden tussen de 2500 en 3500 dollar hebben betaald om naar de staat Puebla te worden vervoerd, in het midden van Mexico. Eenmaal daar zouden ze mogelijk door andere mensensmokkelaars naar de grens met de VS worden gebracht.

Overlevenden van het truckdrama in een opvanglocatie van het Rode Kruis EPA

"Degenen die stierven waren de mensen die binnen tegen de zijkanten van de oplegger stonden", zei een jonge migrant uit Guatemala die gewond in het ziekenhuis lag tegen persbureau AP. "Godzijdank stonden wij in het midden."

Een andere Guatemalaan had met zijn zwager besloten om samen de gevaarlijke reis naar de VS te maken. Zelf werd hij bij het ongeluk uit de vrachtwagen geslingerd en overleefde, de zwager stierf ter plaatse. "Het is verschrikkelijk dat hij nu niet meer terugkomt."

Afspraken over aanpak mensensmokkelaars

Latijns-Amerikaanse landen hebben afgesproken om samen te werken bij het opsporen en vervolgen van degenen die voor het truckdrama verantwoordelijk zijn. De bedoeling is onder meer dat ze onderling informatie over de zaak uitwisselen.

Ook roepen de landen de VS op om te investeren in ontwikkelingshulp voor Midden-Amerika, zodat mensen minder snel in de verleiding komen om hun heil elders te zoeken.

STER reclame