Michael Nesmith (in het wit) bij een optreden in Los Angeles, vorige maand
NOS NieuwsAangepast

Gitarist en zanger Michael Nesmith van The Monkees overleden

De Amerikaanse popmuzikant Michael Nesmith, die bekend werd als zanger en gitarist van The Monkees, is op 78-jarige leeftijd overleden. De band verkocht wereldwijd ruim 75 miljoen albums is daarmee een van de succesvolste groepen aller tijden.

De vier bandleden van The Monkees begonnen hun loopbaan in 1965 in een televisieserie over de belevenissen van een fictieve popgroep. Nesmith, die toen al muziek maakte, deed ook auditie en werd aangenomen.

Aanvankelijk mochten de vier bandleden alleen zingen in de tv-show; de nummers werden door andere artiesten geschreven en gespeeld. Later ging de band ook zelf liedjes schrijven en optreden buiten de studio.

Het viertal scoorde enorme hits met nummers als I'm a Believer en Last train to Clarksville. Op deze hit Daydream Believer is Nesmith te horen als gitarist:

"We wilden allemaal graag de nummers spelen die we toen zongen", zei Nesmith in 2012 tegen Rolling Stone over de beginperiode van The Monkees. Hij weersprak geruchten dat hij de enige muzikant van het viertal was. "We waren behoorlijk in staat om het type nummers te spelen die gekozen waren voor de show."

Na verloop van tijd groeide de frustratie en het ongeloof onder de bandleden over het gebrek aan artistieke vrijheid. Dankzij de steun van hun producer lukte het uiteindelijk om zelf muziek te gaan maken en produceren.

Country

In 1970 stapte Nesmith uit de band en richtte hij zich op een solocarrière. Met zijn First National Band behaalde hij opnieuw succes in de Verenigde Staten. Ook schreef hij Different Drum, wat in Amerika een grote country-hit werd.

De afgelopen maanden was Nesmith bezig met een afscheidstour, samen met Micky Dolenz, nu het laatste nog levende lid van The Monkees. Nesmith stierf een natuurlijke dood, heeft zijn familie bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl