Lichamen van de verongelukte migranten
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij ongeluk met vrachtwagen vol migranten in Mexico

In het zuiden van Mexico zijn zeker 54 mensen om het leven gekomen bij een ernstig ongeluk met een vrachtwagen vol met migranten. De truck, die overvol zat met mensen uit Midden-Amerika, sloeg in een bocht op een snelweg over de kop en raakte een voetgangersbrug.

Het ongeluk gebeurde bij Tuxtla Gutierrez, de hoofdstad van de deelstaat Chiapas. Volgens de gouverneur van de deelstaat zijn 105 mensen gewond geraakt.

Een getuige zegt dat de vrachtwagen is gekanteld door het gewicht van de migranten in het laadruim.

Op deze beelden is de omvang van het ongeluk goed te zien:

Veel doden na ongeluk met vrachtwagen met meer dan 100 migranten

Afgaand op het aantal doden en gewonden, vervoerde de vrachtwagen minimaal 159 mensen. Hulpverleners zeggen tegen persbureau AP dat er meer mensen aan boord waren. Een aantal van hen zou na het ongeluk zijn gevlucht uit angst om opgepakt te worden. Ze zouden bebloed nabijgelegen wijken in zijn gestrompeld.

2500 tot 3500 dollar

Getuigen die AP heeft gesproken hebben van overlevenden gehoord dat de migranten in de buurt van de grens met Guatemala zijn ingestapt. Ze zouden tussen de 2500 en 3500 dollar hebben betaald om naar de centraal gelegen Mexicaanse deelstaat Puebla gebracht te worden, vermoedelijk om daarna naar verder te reizen naar de grens met de VS.

De afgelopen maanden houden de Mexicaanse autoriteiten groepen migranten die te voet naar de VS willen vaker tegen, maar migranten worden ook door smokkelaars in stampvolle vrachtwagens naar de grens met de VS gebracht. Geregeld leidt dat tot ernstige ongelukken.

Mexico betaalt uitvaart

Migranten die betrokken zijn geweest bij dit soort ongelukken, mogen vaak tijdelijk in Mexico blijven omdat ze als slachtoffer van een misdrijf worden gezien.

Ook bij de overlevenden van dit ongeluk is dat het geval: ze krijgen een visum op humanitaire gronden. De Mexicaanse regering heeft toegezegd te helpen met het identificeren van de doden en te betalen voor hun repatriëring en uitvaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl