VVD-onderhandelaar Rutte gisteravond na afloop van de onderhandelingen
NOS NieuwsAangepast

Nieuw regeerakkoord binnen handbereik, vanmiddag besprekingen

VVD, D66, CDA en de ChristenUnie zijn dicht bij een akkoord over een nieuw kabinet. De kans is groot dat de vier partijen begin volgende week het coalitieakkoord presenteren, zo bevestigen bronnen aan de NOS.

De onderhandelaars en informateurs Remkes en Koolmees zaten gisteren van 13.00 uur tot 23.00 uur bij elkaar. Een definitief akkoord is er nog niet, zo zeiden partijleiders na afloop. Maar er klonk optimisme. "We hebben vorderingen gemaakt. We naderen het einde", zei CU-leider Segers.

D66-leider Kaag zei dat ze "goede moed" had dat er een "mooi en ambitieus" akkoord uit komt. En CDA-leider Hoekstra sprak over een "productieve avond". "We zijn een heel eind gekomen."

Alleen VVD-leider Rutte wilde nog niets kwijt en liep weg met de woorden "we zeggen pas wat als we er uit zijn":

'Het was goed', klinkt het eensgezind in Den Haag

Vandaag wordt vanaf vroeg in de middag onderhandeld en komen nog een aantal organisaties langs, zoals bijvoorbeeld de Stichting van de Arbeid, de IPO, de VNG en de Unie van Waterschappen.

Voorafgaand aan de uiteindelijke presentatie van het coalitieakkoord hebben de Kamerleden van de vier partijen het stuk al gelezen, eventueel wijzigingen aangebracht en hun definitieve fiat gegeven. Het is nog onbekend wanneer de teksten naar deze Kamerleden gaan.

Miljardeninvesteringen

De presentatie van het coalitieakkoord betekent nog niet dat het nieuwe kabinet-Rutte IV dan snel op het bordes bij de koning staat. Er volgt nog een debat met de Tweede Kamer en dan wordt VVD-leider Rutte aangewezen als formateur, die de ministersploeg gaat samenstellen. Hij kan daar de kerstvakantie voor gebruiken.

In het coalitieakkoord zijn volgens ingewijden afspraken gemaakt over miljardeninvesteringen in grote problemen zoals het klimaat, het woningtekort en de aanpak van de stikstofproblematiek.

Opvallend is dat het nieuwe kabinet het besluit neemt om het rekeningrijden in te voeren, wat lang een omstreden punt was bij onder meer de VVD. Dit gaat niet alleen gelden voor elektrische auto's die nu geen wegenbelasting betalen, maar ook voor benzineauto's. De invoering van het rekeningrijden neemt vermoedelijk wel wat tijd in beslag: naar verwachting wordt de maatregel dan ook pas onder het kabinet na Rutte IV van kracht.

Daarnaast is het kabinet van plan kinderopvang voor een deel gratis te maken.

50 procent vrouwen

Ook over de nieuwe ministersploeg zijn al wat dingen bekend. Het kabinet-Rutte IV zal vermoedelijk twintig ministers gaan tellen: acht van de VVD, zes van D66, vier van CDA en twee van de ChristenUnie. Dat waren er de afgelopen periode zestien.

Het nieuwe kabinet zet daarnaast in op 50 procent vrouwelijke bewindslieden. Vier jaar geleden zei demissionair premier Rutte nog dat de verdeling man/vrouw in het kabinet wat hem betreft bijzaak was.

Verwacht wordt dat de post van Financiën, een van de belangrijkste ministersfuncties, door D66 ingevuld zal worden. De huidige demissionair minister van Financiën, CDA-leider Hoekstra, zal naar verwachting een andere ministerspost krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl