"We kunnen niet ontkennen dat het een uitdagend jaar was." Iwan Spekenbrink, teammanager van wielerploeg Team DSM, blikt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen wielerseizoen.

Sportief gezien vielen de resultaten tegen en daarnaast kreeg de Duitse formatie, die vanaf 1 januari 2022 weer onder Nederlandse vlag rondfietst, flink wat kritiek te verwerken van oud-renners. "De ploeg voelde eigenlijk communistisch aan, er heerst een Sovjet-regime", vertelde een renner die anoniem wilde blijven aan het Belgische Sporza. "Het individu telt niet, alles staat in het teken van het grote geheel."

Spekenbrink reageert op leegloop Team DSM: 'Beschermen de groepsdynamiek'

"Ik ga niet zeggen dat dat leuk is", reageert Spekenbrink, die vervolgens wat context geeft aan de kritiek. "Dat waren renners die heel graag wilden blijven destijds, maar geen nieuw contract kregen. Dat is natuurlijk geen representatieve groep."

Leegloop

Het afgelopen jaar maakten drie renners bekend te vertrekken bij Team DSM. Michael Storer, goed voor twee ritzeges en winst in het bergklassement van de Ronde van Spanje, besloot de ploeg de rug toe te keren en koos voor een overstap naar Groupama-FDJ. Ook moest DSM afscheid nemen van de Belg Tiesj Benoot. Hij zet zijn carrière voort bij Jumbo-Visma.

Jai Hindley, die in 2020 als tweede eindigde in de Giro en in diezelfde ronde ook een etappezege pakte, is overgestapt naar BORA-hansgrohe. En in 2020 besloot Marc Hirschi al te vertrekken. De jonge Zwitser had zichzelf in de kijker gereden met een etappezege in de Tour de France en de winst in de Waalse Pijl. Hij rijdt inmiddels voor UAE Team Emirates.

Grote renners die de afgelopen jaren vertrokken bij Team DSM

Naam renner Periode onder contract Prestaties bij DSM
Marcel Kittel 2011-2015 12 ritzeges in grote rondes
John Degenkolb 2012-2016 11 ritzeges in grote rondes, Milaan Sanremo en Parijs-Roubaix
Warren Barguil 2013-2017 4 ritzeges in grote rondes, bolletjestrui Tour de France
Tom Dumoulin 2012-2019 9 ritzeges in grote rondes, eindzege Giro, WK tijdrijden
Wilco Kelderman 2017-2020 Podium Giro, vierde in Vuelta
Michael Matthews 2017-2020 2 ritzeges in grote rondes, groene trui Tour de France
Marc Hirschi 2019-2020 1 ritzege in grote ronde, Waalse Pijl
Jai Hindley 2018-2021 1 ritzege in grote ronde, podium Giro
Michael Storer 2018-2021 2 ritzeges in grote rondes, bergtrui Vuelta

"De enige regel die we hebben, is dat mensen het graag samen moeten willen doen", gaat Spekenbrink verder. "Dat de mensen ook de bereidheid hebben om positieve energie aan elkaar te geven. Dan is het leuk en dat beschermen we ook. Niet alleen naar die ene renner maar juist ook naar de andere renners die zo gepassioneerd met elkaar bezig zijn."

"Dan trekken we wel eens een grens", is Spekenbrink duidelijk. "Dan weten we dat renners naar de uitgang gaan. Dat is in de wielersport misschien niet heel gebruikelijk, maar als je in een andere teamsport kijkt wel. Daar bescherm je ook de dynamiek in de groep en zet je iemand wel eens terug in een tweede elftal."

"Het is zonde als mensen daarom moeten vertrekken, maar als we dat niet doen, weten we dat ons niveau naar beneden gaat."

Geen onrust bij Bol

Sprinter Cees Bol trekt zich niet veel aan van de vertrekkende renners. "Dat geeft mij geen onrust. Ik weet niet wat er bij die jongens aan de hand is en dat is ook niet mijn zaak."

Bol heeft geen boodschap aan vertrekkende DSM-renners: 'Ik heb het naar m'n zin'

Bol heeft het naar eigen zeggen goed naar z'n zin bij de ploeg van Spekenbrink. "Ik ben juist blij met de samenwerking met m'n ploegmaten, trainers, voedingsspecialisten en iedereen om me heen, maar het kan zijn dat anderen daar anders over denken."

Teleurstellend jaar

Wel is de 26-jarige Bol kritisch op de prestaties van het afgelopen seizoen. "Het was een moeilijk jaar. Niet helemaal wat we ervan gehoopt hadden", doelt hij voornamelijk op de Tour de France, waarin hij twee keer naar de zesde plaats sprintte.

"Het najaar was wel weer goed, maar de Tour is eigenlijk het belangrijkst, dus dat is dan teleurstellend. We gaan nu wel weer met frisse moed naar volgend jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen."

Ook Spekenbrink ziet de toekomst rooskleurig tegemoet en spreekt, niet voor de eerste keer, de droom uit ooit de Tour de France te winnen met Team DSM. "Sport is een droom hebben, ergens in geloven, voor dingen gaan die onmogelijk lijken. We hebben goede klassementsrenners die eraan komen, een aantal pareltjes. Wij geloven daarin, maar het is wel heel hard werken, mouwen opstropen en teleurstellingen overwinnen."

STER reclame