De doodgeschoten journalist Jess Malabanan Pampanga Press Club

In de Filipijnen is een prominent journalist doodgeschoten, melden lokale media. Het slachtoffer is Jess Malabanan, die onder meer meewerkte aan een Pulitzerprijs-winnende reportagereeks over de keiharde strijd tegen drugs in de Filipijnen.

Volgens zijn vrouw werd Malabanan door het hoofd geschoten door onbekende mannen. De politie zegt tegen ABS CBN News dat de journalist op dat moment thuis tv zat te kijken en dat de twee daders van buiten de woning het vuur openden. De daders van het schietincident in de stad Calbayog op het eiland Samar zijn voortvluchtig. Over een motief is nog niets bekend.

Ervaren verslaggever

Collega-journalisten spreken van een laffe daad en roepen de autoriteiten op tot actie. "Jess was een ervaren verslaggever en werkte voor vele mediabedrijven", schrijft de Pampanga Press Club, waar het slachtoffer lid van was. "Hij had zichzelf bewezen als toegewijde journalist."

De Filipijnen zijn een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. Sinds president Duterte in 2016 aan de macht kwam, zijn er ruim twintig gedood. Onder zijn presidentschap zijn vele duizenden mensen omgebracht die verdacht werden van deelname aan drugshandel.

"Jess heeft persbureau Reuters veel geholpen in de verhalen over de oorlog tegen drugs, die in 2018 een Pulitzer wonnen", schrijft collega Manny Mogato op Facebook. Hij noemt het nieuws schokkend.

Strafhof onderzoekt drugsoorlog

Volgens de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is het aannemelijk dat er misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd bij de oorlog tegen drugs in de Filipijnen. Het strafhof heeft een onderzoek lopen, maar Duterte heeft steeds herhaald dat hij daaraan niet zal meewerken.

STER reclame