De NVM vernieuwt haar platform voor online bieden op woningen. NOS

Makelaarsvereniging NVM wil biedingen op huizen eerlijker maken met een nieuw online platform voor bieden via inschrijving. De makelaarsvereniging probeert op deze manier te voldoen aan de vraag van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) om het biedingsproces eerlijker en transparanter te maken.

Huizenkopers konden al sinds 2020 via het online platform van de NVM open biedingen plaatsen, op die manier zijn volgens de makelaarsvereniging al zeker duizend woningen verkocht. Nu komen daar dus gesloten biedingen bij. Dat proces moet helpen om tussentijdse prijsopdrijvingen - via bijvoorbeeld verboden uitwisseling van informatie aan andere aspirantkopers - tegen te gaan.

Biedlogboek

Het voorstel van Ollongren om een biedlogboek in te voeren heeft de druk op makelaars om transparanter te handelen verhoogd. In een biedlogboek moet onder meer zichtbaar zijn wie heeft geboden, om welk bedrag het gaat en onder welke voorwaarden. Zo is achteraf door alle partijen te controleren of het biedproces eerlijk is verlopen. De NVM stelt dat met de uitbreiding van het online biedplatform zo'n biedlogboek dichterbij komt.

Het biedlogboek moet uiteindelijk niet alleen voor online bieden, maar ook voor traditioneel bieden worden gebruikt.

STER reclame