Trainer Tom Høgli en directeur Øyvind Alapnes van Tromsø IL presenteren het nieuwe shirt.
NOS Voetbal

Voetbalclub Tromsø protesteert via shirts met QR-code tegen WK in Qatar

Over exact een jaar zijn de wereldkampioenschappen voetbal in Qatar gevorderd tot de achtste finales. Best kans dat we Oranje op 6 december 2022 terugzien in het futuristische Education City Stadium in Al Rayyan.

Of in de prestigieuze 'gouden kom' in Lusail, een stadion met een capaciteit van 80.000 toeschouwers waar ook de openingswedstrijd en de finale gespeeld zullen worden.

Tegen die tijd zal de aandacht voor de meer dan 6.500 veelal anonieme gastarbeiders die hun leven gaven voor de bouw van de stadions ongetwijfeld ondergesneeuwd zijn in bespiegelingen over controleurs en wingbacks.

Hoewel. Het kan ook samen. Dat bewijst de Noorse voetbalclub Tromsø, de meest noordelijke club van Europa. Vandaag presenteerde de nummer 12 van de Noorse Eliteserien een speciaal derde shirt. Wie goed kijkt naar het blauw-paarse ontwerp ziet dat er een QR-code in is verwerkt.

Die code verwijst niet naar de clubshop of de kledingfabrikant, maar naar een website met kritische informatie over mensenrechtingschendingen en sportwashing (het organiseren van grote sportevenementen om een besmeurd imago op te poetsen) in Qatar.

Het shirt is ontwikkeld in samenwerking met de Noorse afdeling van Amnesty International, dat eerder dit jaar met The Guardian berekende dat 6.500 gastarbeiders zijn overleden sinds het land elf jaar geleden het WK van 2022 kreeg toebedeeld. Dat leidde tot veel discussie of het WK wel in Qatar gehouden zou moeten worden.

"Tromsø was de eerste profclub in de wereld die zich uitsprak tegen de onmenselijke omstandigheden in het land", valt te lezen in een verklaring op de clubwebsite.

  • Reuters
    De gouden façade van het Lusail Iconic Stadium in november 2021.
  • EPA
    Duizenden gastarbeiders werkten onder moordende omstandigheden aan de bouw van het stadion in Lusail, zoals deze in 2019.

"We hoopten dat FIFA en Qatar naar ons zouden luisteren, maar het is duidelijk dat geld nog altijd de bovenhand heeft over mensenrechten en mensenlevens. Hoeveel mensenrechtenschendingen zijn nodig voor de voetbalgemeenschap zich verenigt en een betere behandeling van gastarbeiders te eisen."

Noorwegen vervult al langer een voortrekkersrol in de protesten tegen het WK in Qatar. In maart droegen de Noorse voetballers - daartoe opgeroepen door Tromsø IL - voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd in Gibraltar T-shirts met de tekst: 'Mensenrechten, op en buiten het veld.'

Duitsland en IJsland volgden het Noorse voorbeeld en twee dagen later kwam ook het Nederlands elftal met een statement. Voor het thuisduel met Letland droegen de spelers van Oranje zwarte T-shirts met de tekst Football Support Change.

KNVB kiest voor diplomatieke weg

Toch kiest de KNVB vooral voor de diplomatieke weg. Zo reisde secretaris-generaal Gijs de Jong onder meer in augustus af naar de golfstaat om zijn zorgen te uiten over de positie van gastarbeiders. De KNVB zegt op deze manier te willen bijdragen aan "duurzame veranderingen" in het land.

"Qatar heeft de afgelopen drie jaar vooruitgang geboekt", stelde De Jong in augustus. "Dat heeft alles te maken met het WK. De uitdaging is dat alle nieuwe wetten overal ook worden nagekomen, dus er is en blijft veel werk te doen. Door de dialoog te blijven voeren spelen de UEFA-werkgroep en de Europese bonden hier een ondersteunende rol in, maar ook bij de beoogde verdere ontwikkelingen in Qatar."

Noorwegen zal zelf overigens niet te zien zijn bij het WK in Qatar. De 2-0 nederlaag tegen Oranje in De Kuip in de laatste WK-kwalificatiewedstrijd deed de Noren de das om.

Tromsø IL riep alle voetbalbonden in maart 2020 op om het WK voetbal in Qatar te boycotten, maar toch is een boycot in Nederland niet overwogen. Waarom niet, leggen we uit in onderstaande sportexplainer.

WK in Qatar: de boycotvraag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl