De Veluwse 'vetkoning' Cees B. krijgt twee jaar cel voor fraude met biodiesel.
NOS Nieuws

Twee jaar celstraf voor 'vetkoning' uit Kampen die fraudeerde met biodiesel

De rechtbank van Amsterdam heeft de 'vetkoning' uit Kampen Cees B. wegens fraude met biodiesel veroordeeld tot twee jaar celstraf. Zijn bedrijf Biodiesel Kampen zette afvalvet om in biodiesel, maar pleegde fraude bij de registratie, certificering en verkoop van de brandstof. Dat leidde tot een van de grootste strafzaken met biodieselfraude in Nederland.

Drie oud-medewerkers van het bedrijf kregen vier tot zes maanden celstraf wegens medeplichtigheid. Het Openbaar Ministerie is sinds 2015 bezig met een strafonderzoek naar de praktijken van Biodiesel Kampen. In de zomer van 2019 werd het bedrijf failliet verklaard na eerdere strafzaken tegen het bedrijf.

De rechter achtte bewezen dat oud-directeur Cees B. een belangrijke speler was in de internationale biodieselfraude. Het frauderen begon in het voorjaar van 2012 met het vervalsen van facturen en witwassen. Ook sluisde hij geld weg naar onder meer bankrekeningen op de Antillen.

De grootste fraude gebeurde via zogeheten biotickets; een soort duurzaamheidscertificaten voor biodiesel. Dat systeem is inmiddels vervangen, omdat de wetgeving strenger is geworden. Door gesjoemel met die certificaten kon Cees B. brandstof die geen biodiesel was, wel verkopen tegen de hogere prijs van biodiesel.

Volgens het Openbaar Ministerie werden de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het afleveren van certificering opgelicht door B. Zo zouden zij valse voorstellingen hebben gekregen van hoeveel biodiesel en certificaten het bedrijf heeft verkocht.

De fraude met de biodiesel-certificaten raakt ook de Parijse klimaatdoelstellingen. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) was Biodiesel Kampen in 2015 goed voor bijna een derde van alle verkochte biobrandstoffen in Nederland. Die biodiesel leverde op papier een CO2-reductie van 37 procent op, maar door de fraude is dat tenietgedaan.

Toezichthouder

De Nederlandse Emissieautoriteit bracht de biodieselfraude aan het licht. Die autoriteit controleert het terugdringen van de CO2-uitstoot in het verkeer en houdt bij hoeveel biobrandstof door het wegverkeer wordt gebruikt. Ook gaat de toezichthouder na of de reductiedoelstellingen worden gehaald.

Door strengere wetgeving is er inmiddels minder risico op fraude, zegt Harry Geritz van de Nederlandse Emissieautoriteit. "Je moet je ook bedenken dat de biobrandstoffen tien jaar geleden nog nieuw waren. Die hebben een hele ontwikkeling doorgemaakt en door aanscherping van het toezicht hebben we redelijk goed zicht op alle stromen die Nederland binnenkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl