NOS SportAangepast

Hoolwerf wint met overmacht Trachitol Trophy, Dul doet dat bij de vrouwen

Hoolwerf is heer en meester in Trachitol Tropy: 'Het is ongelofelijk'

Evert Hoolwerf heeft met groot vertoon van macht de Trachitol Trophy veroverd. De Spakenburger had de afgelopen dagen al gewonnen in Utrecht, Den Haag en Amsterdam en was zondag ook de sterkste in Alkmaar.

Achttien man pakten in de afsluitende marathon een ronde voorsprong, onder wie de topdrie van het klassement. Leider Hoolwerf had ploegmaat Crispijn Ariëns bij zich, achtervolger Harm Visser had gezelschap van twee ploeggenoten.

In de laaste bocht kwam Visser als eerste op het rechte stuk en leek op weg naar de winst in de eindsprint, maar met slechts een ijzer verschil kwam Hoolwerf toch als eerste over de streep.

'Het is werelds'

"Het is ongelofelijk", reageerde uitgeputte Hoolwerf na afloop. " We hebben een beresterk team, die jongens doen de hele wedstrijd wat er wordt gevraagd. Het is werelds", aldus de kersverse winnaar van de marathonmeerdaagse.

ANP

Hoolwerf neemt de titel over van ploeggenoot Gary Hekman die twee jaar geleden de eindzege veroverde, ook hij verscheen dit jaar aan de start, maar kampt met schildklierproblemen en kon daarom de wedstrijd niet afmaken.

Dul oppermachtig bij de vrouwen

Elisa Dul won bij de vrouwen de Trachitol Trophy. In de allerlaatste wedstrijd op de Meent Bauerfeindbaan in Alkmaar reed Dul een degelijke en solide wedstrijd .

Na 99 ronden zette ze op het klinken van de bel de eindsprint in en liet ze het peloton ver achter zich. Dul neemt daarmee de titel over van Marijke Groenewoud, die meedoet aan de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in Salt Lake City.

Dul oppermachtig in laatste wedstrijd Trachitol Trophy en verovert eindzege

Dul won zowel de eerste als de tweede wedstrijd, maar moest zaterdag op de Jaap Edenbaan in Amsterdam genoegen nemen met een vierde plek. Toch bleef ze leider in het klassement en kon ze vandaag het initiatief aan de anderen laten. Een oppermachtige sprint bracht haar de zege.

Elke dag wat meer

In de marathonvierdaagse van de Trachitol Trophy wordt iedere dag de afstand langer. In vier opeenvolgende dagen streden de schaatsers om punten in het sprintklassement en het algemene puntenklassement.

Met allebei een opvallend paars-roze leiderspak: het 'pillenpak' voor de beste sprinter en 'pijlenpak' voor de leider in het puntenklassement. Vorig jaar werd de marathonvierdaagse afgelast vanwege het coronavirus. In 2019 won Groenewoud bij de vrouwen en Gary Hekman bij de mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl