De onderhandelaars in Wenen

Westerse diplomaten hekelen houding Iran bij nucleair overleg

De onderhandelingen over het herstellen van het nucleaire akkoord met Iran verlopen uiterst moeizaam. Dat zeggen Europese en Amerikaanse diplomaten na een gespreksronde van vijf dagen in Wenen. De onderhandelaars spreken waarschijnlijk na het weekeinde verder.

De delegaties kwamen maandag voor het eerst bij elkaar sinds juni, toen de conservatieve president Raisi in Iran aan de macht kwam. Het is de bedoeling dat ze het eens worden over een doorstart van het atoomakkoord uit 2015, dat niet meer wordt nageleefd door Iran sinds de VS zich er onder president Trump uit terugtrok.

Hoe zat het met de Iran-deal? We leggen het uit:

Onderhandelingen Iran-deal gaan verder, hoe zat het ook alweer?

Na de eerste dag onderhandelen in Wenen klonken nog hoopvolle geluiden, maar die lijken inmiddels verstomd. In een gezamenlijke verklaring zeggen Duitse, Franse en Britse gedelegeerden dat Iran onrealistische eisen stelt en terugkomt van eerder gesloten compromissen.

De Amerikaanse minister Blinken, zelf overigens niet aanwezig in Wenen, is ook teleurgesteld. Volgens hem lijkt Iran niet serieus van plan om tot een oplossing te komen. "Als dit een doodlopende weg blijkt te zijn, dan overwegen we andere opties", zei hij tegen journalisten. Blinken lichtte niet toe wat hij daarmee bedoelde.

Iran is laconieker over het resultaat van vijf dagen onderhandelen. Volgens de Iraanse hoofdonderhandelaar hebben zijn gesprekspartners simpelweg tijd nodig om de Iraanse voorstellen te accepteren die de "illegale en wrede" sancties tegen het land van tafel moeten krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl