Burgemeester Frank Streng (VVD) van de gemeente Medemblik heeft aangifte gedaan tegen een makelaar. "Er is een anti-migrantenbeleid", schreef die in een advertentie voor een huurwoning. "De gemeente Medemblik houdt niet van buitenlanders, dus u kunt hier helaas niet wonen."

De advertentie werd vorige maand geplaatst en leidde tot verbaasde reacties op sociale media. De gemeente reageerde ook op Twitter en zei zich niet te herkennen in de uitspraak.

Wel heeft de gemeente aangegeven dat het huis alleen bewoond mag worden door één huishouden. Volgens NH Nieuws wilde de gemeente voorkomen dat het huis verhuurd zou worden aan meerdere arbeidsmigranten. "Het verdienmodel is dat je het huis verhuurt aan expats", zegt de burgemeester tegen de regionale omroep. "Op een moment dat een huis in vieren wordt gedeeld, is dat een goudmijn."

Misverstand

Volgens de regels van de gemeente mocht het huis alleen worden verhuurd voor de reguliere marktconforme prijs. "En daar wordt zo'n makelaar natuurlijk niet blijer van", zegt de burgemeester. "Dus die zei: 'de gemeente verbiedt mij migranten te huisvesten.' Dat is een groot misverstand."

De huizenverhuursite heeft de makelaar ook op de tekst aangesproken. Die reageerde tegen NH Nieuws dat de tekst allesbehalve discriminerend bedoeld was. "Wij huisvesten juist buitenlandse werknemers, maar kregen geen vergunning meer voor dit huurhuis", zei directeur Dennis Stello daarover.

"Het beleid is juist bedoeld om de woningvoorraad in de gemeente Medemblik eerlijker en toegankelijker te maken", zegt burgemeester Streng.

De burgemeester heeft aangifte gedaan van smaad en laster. "De advertentie is verwijderd, maar er is geen rectificatie gekomen. Hij beschuldigt de gemeente van discriminatie en zet Medemblik daarmee in een kwaad daglicht", licht een woordvoerder toe.

STER reclame