ANP

Goedemorgen! De Gezondheidsraad brengt naar verwachting advies uit over het wel of niet vaccineren van jonge kinderen. En de top vijf van de Top 2000 wordt bekendgemaakt.

De wekdienst luisteren?

Eerst het weer: vooral droog en in het oosten mogelijk nog wat zon. Verder snel meer bewolking en in de middag vanuit het westen vaker regen. Het wordt 3 tot 7 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Gezondheidsraad brengt naar verwachting advies uit over het al dan niet vaccineren van jonge kinderen. Het Europees Geneesmiddelenbureau oordeelde vorige week dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en effectief is voor jonge kinderen.
  • Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) presenteert een plan over hoe de boostercampagne zal worden versneld. Hij zei deze week in de Tweede Kamer dat voor het einde van het jaar alle mensen van 60 jaar en ouder een boosterprik moeten hebben gehad. Er komen zeker tachtig grote locaties waar de prik gehaald kan worden.
  • NPO Radio 2 kondigt aan wie in de top vijf van de Top 2000 staan. Vorig jaar bestond de top 3 uit Danny Vera (Roller Coaster), Queen (Bohemian Rhapsody) en The Eagles (Hotel California). Mogelijk eindigt een van de favoriete nummers van de omgebrachte misdaadverslaggever Peter R. de Vries hoog: A Whiter Shade of Pale van Procol Harum en Guaranteed van Eddie Vedder.

Wat heb je gemist?

Ondanks (of misschien dankzij?) corona geven we dit jaar veel geld uit aan cadeaus voor de feestdagen. Zowel online als in fysieke winkels stijgt de omzet ten opzichte van vorig jaar. Ook zien ondernemers dat mensen eerder zijn begonnen met Sinterklaasinkopen.

Onder meer bordspellen, boeken, Pokémonartikelen en schoenkadootjes zijn erg populair dit jaar.

"Half oktober had bijna een derde van de Nederlanders al Sint-aankopen gedaan", zegt algemeen directeur Marlene ten Ham van Thuiswinkel.org, de koepel van webwinkels. "Half november was dit gestegen naar 45 procent. In 2020 was dat rond die tijd 36 procent."

De verwachting is, zo zegt Ten Ham, dat er in totaal voor Sinterklaas meer dan honderd miljoen pakketten worden bezorgd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Duitsland heeft afscheid genomen van bondskanselier Merkel, die na zestien jaar plaats maakt voor een nieuwe politiek leider. Ze kreeg een militair eerbetoon, de 'Großer Zapfenstreich', de hoogste eer die een Duitse leider te beurt kan vallen. De opvallende muziek die ze daarvoor uitkoos, verraste vriend en vijand.

Zo speelde het muziekkorps van de Bundeswehr onder meer het kerklied Großer Gott, wir loben Dich en een hit van DDR-punklegende Nina Hagen. Merkel was meerdere momenten zichtbaar geroerd.

Kijk hier naar de hoogtepunten van het eerbetoon en afscheid:

Angela Merkel uitgezwaaid met militair eerbetoon én Nina Hagen

Fijne vrijdag!

STER reclame