De Iraanse onderhandelaar Ali Bagheri Kani vertrekt van een gespreksronde in Wenen EPA

Delegaties uit Iran, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn samengekomen in Wenen voor een nieuwe ronde onderhandelingen om de nucleaire deal uit 2015 nieuw leven in te blazen.

De deal moest voorkomen dat Iran een eigen kernwapen zou maken. Maar sinds de VS zich in 2018 eenzijdig terugtrokken, houdt Iran zich steeds minder aan de afspraken uit het verdrag, zoals het verlagen van de uraniumvoorraad.

De Russische delegatie spreekt van een "vrij succesvolle start" van de onderhandelingen, die plaatsvinden in Palais Coburg, het luxehotel waar in 2015 het Iran-akkoord werd ondertekend.

Ook de Europese Unie, die de gesprekken voorzit, en Iran hebben laten weten optimistisch te zijn over de onderhandelingen.

Het is de eerste keer sinds juni dat de delegaties bij elkaar komen. In die maand kwam de conservatieve president Raisi aan de macht in Iran. Hij is een hardliner die bekend staat om zijn felle anti-westerse retoriek.

De nieuwe onderhandelingen gaan met name over de sancties die sinds de Amerikaanse terugtrekking zijn opgelegd door toenmalig president Trump. Die strafmaatregelen, onder meer gericht op de oliehandel, zijn bedoeld om landen en bedrijven ervan te weerhouden handel te drijven met de Islamitische Republiek.

Geen weg terug

Voorafgaand aan de nieuwe onderhandelingsronde stelde Iran de eis dat alle 1500 sancties die onder Trump werden opgelegd worden opgeheven. Anders is er "geen enkele weg terug" naar het Iran-akkoord, zei de Iraanse minister van Buitenlandse zaken in een verklaring. De VS moet ook beloven ze nooit meer uit het verdrag stappen en dat er geen nieuwe sancties meer aan Iran worden opgelegd.

Hoe zat het ook alweer met de Iran-deal? We leggen het uit in deze video:

Onderhandelingen Iran-deal gaan verder, hoe zat het ook alweer?

De minister voegde eraan toe dat het niet altijd vanzelfsprekend zal zijn dat Iran deelneemt aan de gesprekken. Maar de VS voelt er weinig voor om zulke beloftes te doen. Ook wil president Biden de sancties met betrekking tot mensenrechten en terrorisme hoe dan ook voortzetten.

Pendelen tussen hotels

De gesprekken tussen de VS en Iran zijn vooralsnog indirect, net als bij de eerdere onderhandelingsrondes die tussen april en juni 2021 plaatsvonden.

Washington heeft wel een delegatie naar Wenen gestuurd, maar die zit niet met Iran en de andere deelnemers om de tafel. Dat weigert Iran. De andere landen pendelen daarom tussen Palais Coburg en een ander hotel in de buurt, waar de Amerikanen verblijven.

De delegaties praten morgen verder.

STER reclame