Hoort Haller bij de beste spitsen van Europa? 'Hij mist net wat snelheid'

Voorafgaand aan de groepsfase van de Champions League waren er twijfels of Sébastien Haller het niveau wel aan zou kunnen. Nu, tweeënhalve maand later, is Haller samen met Robert Lewandowski topscorer van de Champions League.

Tegen Besiktas maakte de spits afgelopen woensdag zijn achtste en negende goal.

"Haller hoort bij de topspitsen van Europa", was de stelling deze week in Studio Voetbal. Wisselende reacties aan tafel. "Hij is een goede spits voor Ajax, maar ik zie hem niet bij Manchester City, Real Madrid of FC Barcelona in de basis staan", zegt Theo Janssen.

"Eens dat hij geen Europese top is", zegt Rafael van der Vaart. "Maar tegen Dortmund was hij wel echt heel, heel goed. Ik had het nooit verwacht, maar het klopt op de een of andere manier. Hij doet het geweldig." Van Hooijdonk: "Hij zou iets sneller moeten zijn."

Wat betreft Van der Vaart blijft Ajax Haller ook in de volgende ronde van de Champions League opstellen. "Ik zou nooit veranderen. Gewoon laten staan."

Van Hooijdonk zou tegen een topclub als Liverpool of Manchester City toch voor Tadic in de spits kiezen. "En met snelle zijkanten", aldus Van Hooijdonk. "Met Tadic en Haller voorin heb je dan een speler met snelheid te weinig."

Danilo

Zondag tegen Sparta Rotterdam (0-1) was Haller ziek en kreeg Danilo een kans centraal voorin. Dat werd geen onverdeeld succes. "Hij had het moeilijk", zegt Janssen. "Hij wil graag meevoetballen en gaat veel naar de zijkant, maar Ajax heeft een spits nodig die in de punt blijft om af te werken. Hij moest het nu laten zien en heeft dat niet gedaan."

Kijk hieronder naar een discussie over Feyenoords supersub Cyriel Dessers. Moet de spits in de basis staan?

Discussie in Studio Voetbal: 'Wat moet Dessers nog meer doen om te spelen?'

Het optreden van Danilo werpt de vraag op of Ajax nog een extra spits moet halen in de winterstop. Brian Brobbey is in beeld, weet Freek Jansen, hoofdredacteur van Voetbal International. "Ajax ziet in Brobbey de beste spits om te huren of te kopen", zegt hij. "Maar dat gaat Leipzig niet doen, denk ik."

Brobbey stond de afgelopen twee wedstrijden tegen Club Brugge (0-5 winst) en Bayer Leverkusen (1-3 verlies) in de basis. Bij de laatste werd hij al voor rust gewisseld. "Waarom zou hij teruggaan naar Ajax", vraagt Van der Vaart zich af. "Om bij Ajax op de bank te zitten? Haller doet het goed."

Kijk hieronder naar hoe Rafael van der Vaart een spits bij Esbjerg een penalty zag stoppen en de vaste rubrieken Eindsignaal over Bent Schmidt-Hansen (door Frank Heinen), Korte Corner door Marcel van Roosmalen en het Eredivisieweekend in vogelvlucht.

STER reclame