Een uitgebrand gebouw in Honiara Reuters

Na drie dagen van hevige rellen lijkt de rust weergekeerd op de Salomonseilanden. In de hoofdstad van de archipel in de Stille Oceaan was het onrustig vanwege onvrede over premier Manasseh Sogavare. Australië en Papoea-Nieuw-Guinea hebben op verzoek van de eilandengroep agenten en diplomaten gestuurd om de orde te herstellen.

De demonstranten voelen zich achtergesteld door de regering. Ook klinkt er woede over de toenadering van de eilandengroep tot China. Premier Sogavara heeft de betrekkingen met Taiwan verbroken, ten gunste van China.

De afgelopen dagen gingen bijna zestig gebouwen in vlammen op, waaronder veel winkels en een politiepost. Ook in het parlementsgebouw werden brand gesticht. Vooral in de Chinese buurt werden winkels geplunderd.

Gisteren werden drie lichamen gevonden in een afgebrand gebouw in de Chinese wijk.

Avondklok en arrestaties

Met steun van de Australische en Papoea-Nieuw-Guineese ordetroepen hebben de autoriteiten een eind aan de rellen gemaakt. In de hoofdstad Honiara is een avondklok ingesteld. Ruim honderd relschoppers en betogers zijn gearresteerd. De schade wordt geschat op 227 miljoen dollar, schrijft The Solomon Star.

Vanuit de lucht is de schade in de hoofdstad te zien:

Vanuit de lucht is de schade te zien AFP

De Australische premier Morrison zegt dat de situatie onder controle is maar instabiel blijft. Er zal daarom meer Australische hulp naar de eilandengroep worden gestuurd, kondigt hij aan. "Wij komen niet om te interveniëren in hun democratie, maar om als familielid steun te verlenen", benadrukte Morrison.

STER reclame