Michael van Gerwen PDC/Lawrence Lustig

Michael van Gerwen heeft de kwartfinales van de Players Championship Finals bereikt. De zesvoudig winnaar was in de derde ronde met 10-6 te sterk voor Gary Anderson, nadat hij eerder op de dag al met 6-3 van Raymond van Barneveld had gewonnen.

Ook Vincent van der Voort mag zondag nog in actie komen in het Engelse Minehead. Hij was met 10-7 te sterk voor Danny Noppert in het tweede Nederlandse onderonsje van de dag.

Van der Voort en Van Gerwen zitten aan dezelfde kant van het speelschema. Als ze morgen beide winnen, komen de twee goede vrienden elkaar tegen in de halve finales.

Na afloop van zijn zege op Anderson klaagde Van Gerwen over de omstandigheden op het toernooi in het Engelse Minehead. "Het is belachelijk. Niemand speelt op zijn best. Het is koud en het waait op het podium", zei hij bij RTL 7.

Van Gerwen, die tijdens de wedstrijd zijn handen probeerde warm te blazen, zegt dat iedereen er last van heeft. "Het niveau is laag. Niemand heeft de ballen om er iets van te zeggen. Ik doe dat wel. Je wilt het beste van jezelf laten zien en dat lukt niet in deze omstandigheden."

Slordige Anderson helpt Van Gerwen

Ondanks de omstandigheden had Van Gerwen weinig moeite met Anderson. Ruim een week geleden, op de Grand Slam of Darts, troffen Van Gerwen en Anderson elkaar ook. Toen was Van Gerwen met 10-8 te sterk.

Ditmaal stond Van Gerwen zonder groots te gooien bij de eerste pauze al 4-1 voor, daarbij geholpen door de slordige Anderson. De Schot miste in de eerste legs acht pijlen op een dubbel.

Een break van Anderson bracht nog heel even iets van spanning in de wedstrijd (8-7), maar de volgende leg miste hij vijf pijlen op dubbbel-40 en werd meteen terug gebroken.

De Players Championship Finals is de enige major-titel die Van Gerwen nu op zijn naam heeft staan. De laatste keer dat Van Gerwen in een jaar geen enkele major won, is tien jaar geleden.

Zondag neemt Van Gerwen het in de kwartfinales op tegen Peter Wright, die zich tegen Damon Heta terugknokte naar de overwinning.

Zaterdagmiddag stonden Van Gerwen en de 22 jaar oudere Van Barneveld voor de 62ste keer tegenover elkaar. Hun vorige ontmoeting was ruim twee jaar geleden in Nieuw-Zeeland.

'Barney' begon sterk en gooide in de eerste leg direct een 180'er, wat later zijn enige van de hele wedstrijd bleek te zijn. Van Gerwen had een wat stroeve start, maar was aan het eind van de leg genoeg warmgedraaid om met zijn eerste pijl op een dubbel een 1-0 voorsprong te pakken.

Ook in de tweede leg was Van Gerwens eerste pijl op een dubbel raak, maar in de volgende leg miste hij drie pijlen op dubbel-20 en Van Barneveld profiteerde.

Van Barneveld pakte ook de vierde leg, waarin beide darters moeite hadden om de triples te vinden, met dubbel-4. De twee hielden elkaar vervolgens tot 3-3 in evenwicht, waarna Van Gerwen een tandje bijschakelde.

Op 4-3 brak hij Van Barneveld en in de negende leg had hij aan één matchdart voldoende om het duel te beslissen.

Van der Voort bereikte de kwartfinales met een degelijk optreden tegen Noppert en maakte het verschil vooral op de dubbels. Terwijl Van der Voort de helft van zijn checkouts raakte, lag het percentage voor de Fries lange tijd rond de twintig.

Van der Voort profiteerde en stond na tien legs 7-3 voor. Noppert begon gaandeweg de wedstrijd zijn dubbels te raken en knokte zich nog terug tot 7-6, maar dichter bij Van der Voort kwam hij niet meer.

Met een break in de laatste leg plaatste Van der Voort zich voor de slotdag van het toernooi, waarin hij het in de kwartfinales opneemt tegen Jonny Clayton. De Welshman ontsnapte in een ontzettend spannende partij tegen Luke Humpries.

Brendan Dolan zorgde voor een grote verrassing door Gerwyn Price, de regerend wereldkampioen en nummer een van de wereld, uit te schakelen: 10-8. Halverwege de partij kende Price een flinke inzinking, zo miste hij op een gegeven moment 20 dubbels op een rij.

Laatste toernooi voor WK

The Players Championship Finals is het laatste toernooi in aanloop naar het WK in Londen, dat op 15 december begint en duurt tot en met 3 januari. Aanstaande maandag is de loting. Van Barneveld, vijfvoudig wereldkampioen en nu opgeklommen tot de 74ste plaats op de wereldranglijst, doet voor het eerst sinds 2018 weer mee aan het WK.

Programma Nederlanders op Players Championship Final

Boulton - Van der Voort 5-6
Van Gerwen - Van Barneveld 6-3
Van den Bergh - Noppert 2-6
Van Gerwen - Anderson 10-6
Van der Voort - Noppert 10-7

STER reclame