ANP, bewerking NOS

Goedemorgen! Demissionair minister Ingrid van Engelshoven biedt excuses aan aan de transgender- en interseksegemeenschap voor een oude wet rondom geslachtsveranderingen. En de VVD houdt zijn congres noodgedwongen online.

Eerst het weer: vandaag is de kans op neerslag in het midden, noorden en westen van het land het grootst. Natte sneeuw is mogelijk, langs de kust kunnen buien voor korrelhagel zorgen. Het wordt hooguit 5 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag houdt de VVD een congres. Niet in een zaal, maar online vanwege corona.
  • Van 1985 tot 2014 was je voor het wijzigen van je geslachtsaanduiding in je geboorteakte bij wet verplicht om operaties en een onomkeerbare sterilisatie te ondergaan; voor veel mensen een harde en bijna onmogelijke keuze. Demissionair minister Ingrid van Engelshoven biedt hiervoor vandaag namens het kabinet excuses aan aan de transgender- en interseksegemeenschap.
  • In Spanje is een grote demonstratie van alle politiediensten. Ze zijn erop tegen dat de zogenoemde knevelwet wordt aangepast. Daardoor mogen burgers politiemensen voortaan filmen, ze mogen demonstreren zonder dat van tevoren te melden en na een verhoor op het politiebureau moeten mensen worden teruggebracht naar waar ze zijn opgepakt.
  • Horecabedrijven bereiden zich vandaag voor op de nieuwe coronamaatregelen die morgen ingaan. Ze moeten dan om 17.00 uur dicht en 1,5 meter afstand tussen tafels houden.

Wat heb je gemist?

Van de 600 passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika zijn er 61 positief getest op het coronavirus. De vliegtuigen landden gisterochtend op Schiphol. Alle inzittenden moesten worden getest, vanwege de nieuwe variant van het coronavirus die rondgaat in zuidelijk Afrika.

Met welke variant van het coronavirus de positief geteste reizigers zijn besmet, wordt nog onderzocht. Alle reizigers die sinds maandag vanuit zuidelijk Afrika zijn gearriveerd, zullen door de GGD worden gevraagd zich zo snel mogelijk te laten testen.

Sinds gistermiddag is een vliegverbod van kracht vanuit Zuid-Afrika en andere landen in zuidelijk Afrika, vanwege de nieuwe coronavariant die daar is ontdekt, de zogeheten omikronvariant. Dit is wat we nu weten over die variant.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Basketballer LeBron James krijgt een boete van 15.000 dollar vanwege een "obsceen gebaar" dat hij maakte, nadat hij woensdag scoorde in de laatste minuten van de wedstrijd tegen Indiana Pacers. De Los Angeles Lakers-ster greep naar zijn kruis tijdens het zogenoemde "Big Balls"-dansje.

Fijne zaterdag!

STER reclame