Zweden had met Magdalena Andersson voor het eerst een vrouw als premier EPA

Magdalena Andersson was vandaag even de nieuwe premier van Zweden. Het was voor het eerst dat een vrouw die positie bekleedde. In het parlement was met het kleinst mogelijke verschil groen licht gegeven voor haar benoeming, maar enkele uren later stopte ze alweer nadat Milieupartij de Groenen uit de coalitie was gestapt.

Andersson kreeg na haar aanstelling vandaag meteen de opdracht om de regeringsbegroting door het parlement te loodsen. Dat lukte niet. Het parlement koos voor een tegenbegroting die was opgesteld door drie oppositiepartijen.

Anderson had van tevoren al gezegd dat ze ermee kon leven als een alternatief steun zou krijgen, maar coalitiepartner de Groenen besloot op te stappen. Hierdoor zag Anderson zich genoodzaakt ook te stoppen, voordat ze goed en wel was begonnen.

Opnieuw premier

Andersson benadrukte dat ze opnieuw premier wil worden, dit keer van een regering die uit één partij bestaat.

De bedoeling was dat Andersson vrijdag een nieuwe regering zou presenteren. In september volgend jaar zijn er in Zweden weer parlementsverkiezingen.

De sociaaldemocraat Andersson (54) was de opvolger van partijgenoot Stefan Löfven, die in augustus aankondigde dat hij zou stoppen als regerings- en partijleider. Hij stond de afgelopen zeven jaar aan het hoofd van een roodgroene minderheidsregering. Andersson was in die periode minister van Financiën.

Net geen meerderheid tegen

Van de 349 leden in het parlement stemden er 117 voor Andersson als nieuwe premier. Dat is verre van een meerderheid, maar de Zweedse grondwet schrijft voor dat premiers kunnen worden benoemd als er geen meerderheid tegen is.

In dit geval stemden 174 parlementariërs tegen, waardoor de benoeming een feit was. Twee oppositiepartijen onthielden zich van stemming, een daarvan deed dat in ruil voor een toezegging op het gebied van pensioenen.

Andersson was zichtbaar geraakt toen de uitslag van de stemming bekend werd:

Magdalena Andersson eerste vrouwelijke premier van Zweden

STER reclame