De bus is volledig uitgebrand
NOS NieuwsAangepast

Zeker 45 doden bij busongeluk in Bulgarije, 'schokkende tragedie'

Bij een busongeluk in het westen van Bulgarije zijn tientallen doden gevallen. Het gaat om een Noord-Macedonische bus, die op de terugweg was van een reis naar de Turkse stad Istanbul. De Bulgaarse autoriteiten spreken van 45 doden, Noord-Macedonië zegt dat er 46 doden zijn.

Onder de doden zijn twaalf kinderen. Ook de chauffeur zou om het leven zijn gekomen. Zeven mensen hebben het ongeluk overleefd en zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Zij zijn buiten levensgevaar.

De bus raakte een vangrail en vloog in brand:

Tientallen doden bij busongeluk in Bulgarije

De bus crashte rond 01.00 uur vannacht (02.00 uur Bulgaarse tijd) op een snelweg ten zuiden van Sofia en brandde volledig uit. Onduidelijk is hoe dat kon gebeuren. De autoriteiten houden rekening met twee oorzaken: een technische storing, zoals een lekke band, of een menselijke fout. Een getuige meldt dat er een explosie is gehoord.

Op het moment van het ongeluk was het door neerslag glad op de weg. Volgens de burgemeester van het nabijgelegen stadje Pernik waren er al langer zorgen over de veiligheid van de weg. Hoewel veel wegen in het land in slechte staat zijn, was deze snelweg juist recent vernieuwd.

Zeker tien meter aan vangrail is geschampt door de bus

Bulgaarse media melden dat de passagiers klem kwamen te zitten doordat de bus gekanteld langs de weg belandde. Daardoor konden de meeste reizigers zichzelf niet in veiligheid brengen door via een raam naar buiten te klimmen.

Albanese nationaliteit

Het is officieel nog onduidelijk wat de nationaliteit van de slachtoffers is. Bulgaarse media melden dat het om Albanese, Macedonische en Servische slachtoffers gaat. De Albanese minister van Buitenlandse Zaken zegt dat alle slachtoffers etnische Albanezen uit Noord-Macedonië zijn. Een Albanese krant in Macedonië heeft de namen van de slachtoffers gepubliceerd; zij hebben allen Albanese namen.

Volgens de Noord-Macedonische premier Zaev zat er ook een persoon met de Belgische nationaliteit in de bus. Het is onduidelijk of die nog in leven is.

Territoriale claims

Zaev stond vanochtend samen met de Bulgaarse interim-premier Janev de pers te woord. Beiden spraken over een "schokkende tragedie". "De pijn is voor beide landen groot. We moeten elkaar helpen, als buren en broedervolken", zei Zaev. Janev zei daarop dat de ramp de relatie tussen de twee landen positief zal beïnvloeden.

De relatie tussen de twee landen was de afgelopen jaren moeizaam, doordat Bulgarije het toetredingsproces van de Noord-Macedoniërs tot de Europese Unie blokkeert. De Bulgaren weigeren het Macedonisch als taal te herkennen en eisen daarom dat daar in geen enkel EU-document over gerept mag worden. Ook vreest Sofia dat Skopje met territoriale claims komt, omdat in Bulgarije een Macedonische minderheid woont.

Het ongeluk ten zuiden van Sofia volgde kort op een andere ramp in Bulgarije. Gisteravond kwamen negen bewoners van een verpleeghuis om het leven bij een brand op de bovenste verdieping van het complex. De oorzaak is nog onbekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl